2008-01-31

Reker, såna som man eter! Nej, maneter har vi inte.



Igår kväll gjorde jag räkburgare som gick hem hos samtliga i familjen Stenfelt, till både min och de andras stora förvåning!

Här kommer receptet:

Räkburgare med wasabimajonnäs

Svårighetsgrad: Lätt
Tid förberedande: 15 minuter
Tid att laga till: ca 10 minuter
Portioner: 4 normala burgare eller 14 miniburgare

Wasabimajonnäs:
2,5 dl majonnäs
4 matskedar wasabi på tub
1 tsk riven ingefära
1 msk soya
1 tsk socker
1 nypa salt

OBS! Det här blir jätte-jättemycket sås!
Jag gjorde halva satsen och det blev ändå mycket över.

Räkburgare:
450 gram skalade räkor (färdigkokta)
1 ägg
4 msk fint hackad persilja
1 1/4 dl ströbröd
lite salt
malen svartpeppar

Servera med vanliga hamburgerbröd och tomatskivor. Om du väljer att göra miniburgarna kan man antingen stansa ut små rundlar av rostbröd eller liknande (poppis för barnen att hjälpa till med) eller ta någon typ av brödbullar av den mindre sorten.

Blanda alla ingredienser till wasabimajonnäsen och ställ kallt tills du ska använda den.

Kör hälften av räkorna tillsammans med ägget i en matberedare. Hacka resten av räkorna grovt och lägg i en bunke. Häll i räk/äggröran samt persilja, ströbröd samt salt och peppar efter smak. Gör fyra större burgare eller 14 små (ungefär en rågad matsked "smet" till varje) och stek i lite olja ca 3-4 minuter per sida.

Lägg på brödet, häll på en klick wasabimajonnäs, tomat och så bröd igen.
Jättegott!

Vi, som inte gillar ingefära uteslöt den och tog dessutom lite mindre wasabi i majonnäsen. Det blev minsann bra det också. Kidsen fick ranchdressing på sina burgare.

Och här är ju jag:


Det var värst vad hon ser glad ut nu då, tycker du kanske. Jepp. Så är det. Och undrar du, så är det här min "riktiga" ögonfärg.

Andra bloggar om:
, och .

10 kommentarer:

Barbamorsan sa...

Bra recept där, måste prova.känns som ett bra lunch alternativ till jobbet.

Saltistjejen sa...

Å det lät gott!
Måste bara fråga, använder du de "jumboräkor" som säljs här i USA eller är receptet baserat på den mindre och salta svenska räkorna?? Jag undrar mest eftersom jag tycker att det skiljer rätt mycket i smak på den amerikanska och de svenska räkorna. Det är ju helt olika sorter som behandlats olika.
Båda är supergoda tycker jag men på olika vis. Me det kan vara bra att veta om saltmängden i receptet är anpassat till de svenska eller de amerikanska räkorna?

Lullun sa...

Tack för tipset! Den idén hade jag nog aldrig fått själv. Nu återstår bara att lura ut hur man får tag på wasabi i Grönland... ;-)
Kul att se dig så glad förresten. Hoppas det håller i sig! :-)

Victoria sa...

Barbamorsan: Jodå, det tror jag nog skulle funka. Har man bara mikro så man kan värma på burgarna lite så...

Saltis: Jag har använt de amerikanska jumboräkorna, men det skulle nog bli ännu godare med de räkor som smakar som vi svenskar är vana vid. Men då måste man som du säger säkert dra ner på saltet.

Lullun: Hittar du inte wasabi så kan jag skicka till dig! Det är ingen kylvara så det kanske skulle gå!! :o)

Desiree sa...

Räkburgare har jag aldrig provat men det låter gott. Kul att variera burgarna. Laxburgare har jag provat och dessa är riktigt goda. Härligt med lite stockholmska i titeln. Jag var faktiskt med om en händlse i just stockholm då någon kom in i en liten närbutik och frågade om de hade greksallad men han som jobbade där trodde han sa reksallad (räksallad). Jag antar att sådana missförstånd bara kan ske i stockholm.

Kiddan sa...

Helt klart ska även jag testa detta på min familj (inkl 2 matätande barn). Tittar in på din blogg ofta - tack för kul läsning!

aurorabuddha sa...

Yum!

Jo, du ser lite gladare ut! Om jag vagade satta ut min bild, skulle jag se ut sa har: :o(

Jag ar allergisk mot pollen. Och vi har den varsta sasongen *nansin* just nu. Jag mar tjyvens. Men annars ar det bra!

Anonym sa...

Åh vad gott det lät! Bara en kort fråga, ska räkorna vara råa eller kokta :-)? //Kram kramn från Jenny

Victoria sa...

Desiree: Greksallad och reksallad - ett misstag man lätt gör om man inte hajjar klyket! ;o)

Kiddan: Kul! Vi emotser rapport!

Aurorabuddha: Nej, vad knasigt med allergi! Hoppas att det snart blir bättre. Kram!

Jenny: Tur att du uppmärksammade det, upptäckte det själv för bara ett par minuter sen och funderade över om jag skulle skriva nåt, men nu VET jag ju att jag skulle gjort det. Färdigkokta ska det vara, och det står det i receptet nu också. Bra med uppmärksamma läsare! Kram!

Karolina sa...

Hej!
Tack för ditt inlägg i min blogg :)
Kul med en kille som gillar Hello Kitty!