2007-05-11

Sticker ut hakan

Med stor risk att låta överlägsen, elak och en riktig viktigpetter så vill jag skriva om en sak som jag irriterar mig otroligt mycket på i bloggar som jag stöter på både här och där. Vad jag kan se är det alla sorters bloggare som ägnar sig åt detta, ung som äldre, man som kvinna (fast min privata åsikt är att det till huvuddelen är yngre kvinnor, men det är en högst oventenskaplig slutsats). Vad är det så som jag retar mig på så kopiöst att jag skriver ett ilsket inlägg i min egen blogg som på intet sätt är perfekt?

Jo.
När man 1. inte kan stava, 2. inte bemödar sig att skriva stor bokstav i början på en mening och 3. skriver med den värsta formen av talspråk.

Tillåt mig att ge ett exempel.
Satt och kikade på Expressens sida och ser att en av deras så kallade succébloggare Nickitita är en av de mest populära av Expressens läsarbloggar.

Jag tänkte att jag skulle kolla in hennes sida, har aldrig varit där och det är alltid kul att hitta nya favoriter. Där hittade jag många, många exempel på det som jag tycker så otroligt illa om. Här följer ett par meningar och det är såklart inte ändrat på något sett, bara klippt och klistrat:

"Lite vin blev de me.......ja tog ett glas nyss, mums o skål på er....måste ju kolla kvalitèn:) Imån bli de grillat, potatisgratäng o smaskig sallad här....ha ja bestämt men slippe göra gratängen själv:) De e nåt ja inte kan sätta fingret på....känns inte helt okej detta, men ja hoppas den känslan försvinne till imånkväll."

Jag blir verkligen helt vansinnig när jag läser en sån här text.
Är folk obildade? Har de skolkat från varenda svenskalektion?
Är de lata och orkar inte skriva stor bokstav i början av en mening för det är jobbigt att trycka ner SHIFT-tangenten? Förkortar ord så de inte behöver skriva så mycket? Eller, är de bara K-O-R-K-A-D-E och Y-T-L-I-G-A?

(Citatet ovan är naturligtvis endast ett exempel, det finns många, många andra bloggar där man kan se detta fenomen.)

Vad är det frågan om? Håller en del av det svenska folket på att bli ett gäng analfabeter?

Höjden av coolhet verkar vara att ta ett foto av sin outfit varje dag och lägga ut på sin sida. Det är så man baxnar.

Jag vill på intet sätt påstå att mina egna texter är otroligt spirituella, välskrivna och intressanta. Jag påstår inte heller att jag alltid stavar rätt, inte har fel ordföljd ibland eller att jag inte vimsar in mig i mina egna meningar så jag knappt vet ut eller in, med syftningsfel och annat som följd.

Men jag vet hur man stavar, jag skriver stor bokstav i början av en mening och jag skriver icke, säger icke, som jag pratar. Jag vet också hur man använder en punkt.

Punkt.

Andra bloggar om:
, och .

14 kommentarer:

David sa...

Tjena! Håller med dig, men lite måste man ju få fuska men det klart någonstans går gränsen. Det jag tror ligger bakom är smsandet, där förkortar man ju mycket och tyvärr smittar det av sig på skriftspråket, speciellt hos yngre som inte blivit tvingade att skriva uppsatser som vi "gamla".

Anne sa...

Jag håller med dig Victoria. Jag tror också, som david kommenterat här ovanför, att det beror på sms och allt chattande.

ida sa...

Alltså, jag håller med precis! Det finns inget som stör mig mer! Jag hänger en hel del inne på familjeliv:s forum och där dräller det verkligen av folk som inte kan skriva ordentligt. Och om någon klagar så försvarar de sig med att de antingen har rätt att skriva som de vill eller att de aldrig har lärt sig skrivregler i skolan... Blah säger jag!

JaCal sa...

Ja... jag kan faktiskt tycka det är lite skrämmande. Det är ju en sak om man gör det som någon slags "stil" (om än irriterande), men jag tycker mig se i allt högre utsträckning att man skriver fel och inte ens är medveten om det. Eller har jag blivit mer medveten när jag bor här, och verkligen jobbar med språken - hålla det ena vid liv och förbättra det andra... Eller håller jag på bli gammal och tycker det var bättre förr... oj oj...

Ingrid Levander sa...

Hejsan!
Jag håller med dig till 100%. Det är skrämmande hur svenskan hanteras inte bara i bloggar, utan också i tidningarna. Det värsta jag vet är när de försvenskar utländska ord. Läste häromdagen en artikel där man flera gånger använde ordet rejs. Ser det inte förfärligt ut!!

Sedan kan jag hålla med David också, jag tror att många ungdomar SMS-ar och förkortningarna där följer med även när de borde skriva "vanlig" text.

Felstavningar har jag lite större fördragsamhet med. Jag har en son som haft stora stavningsproblem, så jag känner varmt för de som kämpar med att få bokstäverna på rätt ställe, men visst, med ett rättstavningsprogram borde det problemet gå att lösa.

Hoppas du har det bra "Overthere" och att ni snart får regn så att krokodilerna inte blir helt uttorkade.

Kram Ingrid

Annie alias UFOt sa...

Jag hänger på "håller med"-skaran. Har verkligen inget som helst att invända mot ditt inlägg. Kanske ett tillägg dock, men det förekommer ju inte bara i bloggland: sär skrivning. Bort, bort, bort.

En av anledningarna till att jag inte gråter några tårar över Linda Skugges bloggavslut är att jag störde mig enormt på hennes bedrövliga språk.

Matildas fikarum sa...

Jag hör till de hoppfulla som hoppas att nu när alla kan skriva och bli lästa, så lär de - som har dåliga kunskaper i att skriva - sig att bättre hantera språket. Övning ger färdighet, sägs det ju.

Anne-Marie sa...

Håller helt med dig. Jag tycker också det är viktigt att stava riktigt och skriva riktiga meningar. Sedan vet jag med mig att mina 10 år i USA har satt litet spår i hur jag uttrycker mig. Men jag är ingen Dolph Lundgren än och det är väl tur det.

SweFlo sa...

Som översättare har jag flera gånger blivit ombedd att översätta hemsidor åt företag som vill vara "hippa" och de vill att det ska reflekteras i deras text. Vad de vill ha är i princip svengelska! Jag får ont i hjärnkontoret av att detta, kan bara inte skriva så med vilja, så jag säger alltid nej... Hur kan ett professionellt företag vilja framställa sig på detta vis? Jag pratar om ganska så tunga företag, inte tuggummituggande ungdomar som driver typ en mobiltjänst, där kan man ju förvänta sig en del svensgelska eftersom mycket av den nya vokabulären är så pass ny och helt enketl inte har motsvarigheter på svenska... Men för finansiella företag finns det ju ingen ursäkt, t.ex.

Johanna sa...

Åhh, vad skönt med en till (ja, flera till med tanke på alla kommentarer) som tycker som jag! Jag hade inte kunnat säga det bättre själv. Det är sant och riktigt att det förmodligen beror på allt sms:ande och chattande men folk borde lära sig att det är en sak vad man skriver i ett snabbmeddelande som bara några få personer ska läsa och en annan när man lägger ut en text på internet som hela världen kan ta del av; då kan man väl ändå lägga manken till och trycka ner shift-knappen och sätta punkt på rätt ställe! Eller är det för mycket begärt...? Jag känner mig jättegammal när jag blir irriterad för en sådan här sak och tänker "att det var bättre förr", men det är faktiskt skrämmande att se hur många unga använder det svenska språket. Hur kommer det att se ut om säg 10-15 år till?

lumumma sa...

Jag håller inte med! Jag tycker att det är bra/roligt att även de som inte fått gåvan att kunna skriva jättebra/rätt enligt normen/rättstavat ändå skriver! Att få skriva och uttrycka sig är en rättighet alla förunnat. Dessutom blir man bättre på att skriva ju mer man skriver, så, bra eller "dåligt", rätt eller fel: skriv skriv skriv! :)

AnnaA sa...

Jag tycker som dig. Kollade också den bloggen, men det blev bara en titt och sen bort igen. Jag blir alldeles för störd av sånt. Skitjobbigt! Hittar jag sådana bloggar så struntar jag i att läsa, det tar för mycket energi. Men jag föstår ju att det är "utveckling" även om den är tråkig...
Jaja, jag är väl gammal. ;)

annaluna sa...

Gled in på din blogg...Och fy fan vad jag håller med! Riktigt obehagligt.

Annika sa...

Kommer in lite sent här. Men JA!!!! Jag håller med, Victoria!
Jag började rysa när jag såg utdraget ur den där bloggen, bedrövligt!!! Jag har inget tålamod alls med sådant. man får faktiskt skilja på sms och riktigt skrivande...
Nu länkar jag dig på min blogg...l