2008-09-24

Att turista i Florida på vintern

Sarah i Kalmar med familj funderar på att åka på semester till Florida i december och hon vill veta lite om vädret, turistattraktioner och så vidare och jag ska försöka berätta så gott jag kan. Kanske någon annan har nytta av informationen eller har mer info som kan vara bra att ha för en svensk som ska åka till Florida på vintern!?

Vintern är absolut den allra bästa tiden att åka till Florida, vädret är underbart, som en fin svensk sommardag. Mornarna kan vara lite kyliga, medan vi bott här har det enstaka dagar hänt att termometern visat ungefär fem plusgrader vid halv åtta-tiden när barnen ska till skolan på morgonen. Sen blir det varmt och skönt, uppåt 25 plusgrader är inte ovanligt, ibland mer.

Sen beror vintertemperaturerna lite på var i Florida man är, här nere i Fort Lauderdale och Miami har vi tropiskt klimat, dvs det är ”varmt jämt ta mig f-n”, men uppe i Orlando har de ett lite annat klimat även om det bara är ungefär fyra timmars bilresa härifrån. Jag har vänner som berättat att de varit på Disney World i december och varit tvungna att ha både jackor, mössor och vantar, därför att det varit så pass kallt!

Vi ska faktiskt själva upp till Orlando över jul när min söta syster S med familj kommer och jag vet inte riktigt vad vi ska packa, men vi har ju lite tid på oss att se varthän det barkar med väder och vind. Hursomhelst är orkansäsongen över då, alltid något att vara glad över! Det regnar också väldigt sparsamt på vintern så det behöver man inte heller oroa sig för.

Att bada i havet här nere hos oss går bra, det är varmt och skönt i havet hela året runt, men man kan tänka på att det kan blåsa ganska kallt och då är det inte mysigt! De flesta pooler här är inte uppvärmda och de är inte sköna att bada i under vintern (åtminstone tycker vi bortklemade Floridabor så, en härdig svensk tycker kanske att det är jätteskönt, vad vet jag!?).

Att gå ut och äta är något som gemene man gör väldigt mycket här, mycket mycket oftare än vad vi svenskar är vana vid. Man ser ofta familjer ute med sina barn och de allra flesta restauranger är barnvänliga med särskilda barnmenyer, ritpapper, pyssel och kritor för de små att roa sig med om det är svårt att vänta på maten. Det är inte särskilt dyrt att äta ute.

Vare sig man bor här eller är på besök måste man ha en bil. Vart man än ska så ska det köras bil. Får man tag i en bil med GPS så är man lycklig för då tappar man inte bort sig, så det är att rekommendera för turisten som planerar att åka runt mycket på egen hand och besöka olika turistattraktioner. Bensinen är med svenska mått mätt billig, den kostar runt $3,65 per gallon, dvs ungefär 6,30SEK per liter om jag har räknat rätt.

Alla nöjesparkerna jag har tittat på har öppet över jul och nyår, mer information finns på deras hemsidor:

SeaWorld
DisneyWorld
Universal Studios

Vattenparkerna är en annan femma, eftersom vattnet inte är uppvärmt har de flesta stängt eller bara öppet ett fåtal dagar under vintern. Tänk på att kolla öppettiderna på deras hemsidor innan ni åker!

Hur långa avstånd är det då om man ska åka runt och turista i Florida?
Det beror såklart på var du bor, men om vi leker att du bor i närheten av oss, dvs i Fort Lauderdale-trakten, så tar det ungeför en timme att åka till Miami (beror såklart på trafiken), fyra timmar till Key West (söderut) och fyra timmar till Orlando (norrut). Man kan också åka till Tampa, där finns en jättebra nöjespark som heter Busch Gardens. Deras hemsida hittar du här.

Där finns också en jättefin vattenpark, Adventure Island,
men dom har bara öppet mars till oktober.

Jag hoppas att Sarah och ni andra fick svar på de flesta av era frågor om att turista i Florida på vintern, annars är ni välkomna att kommentera och fråga mera!

Andra bloggar om:
, , , och .

12 kommentarer:

Petra H sa...

Jag tycker att det är fascinerande att det tar så lång tid att köra i Florida - det ser ju så litet ut på kartan ;-) Och att det kan vara så stor skillnad i klimatet från söder till norr... Undra om Florida är större än Puerto Rico?

Victoria sa...

Petra H: Tok där, Florida är ju jättestort!
Floridas yta är 170.313 km² och här bor 18 miljoner invånare, vilket gör den till den fjärde folkrikaste delstaten enligt wikipedia. Puerto Ricos yta är 9.104 km² med nästan fyra miljoner invånare, vilket gör den mer befolkningstät än någon stat i resten av USA.

Sveriges yta är 449.964 km², med en befolkning på dryga nio miljoner om vi ska jämföra.

Petra H sa...

Ha ha, snacka om att jag har noll koll ;-) Tack för jämförelserna! Sverige är ju faktiskt 3:e största land (till ytan) i Europa (bara Frankrike och Spanien är större). PR är ju inte en stor ö men det tar tid att köra här pga alla bilar, iaf i San Juan-området där nästan hälften av befolkningen bor (och i resten av ön är vägarna sämre)!!

Jessica sa...

petra, nar vi ar i PR gar det undan, men maken ar ju ocksa Puerto Rican...mao kor valdigt fort. Kanske ocksa darfor vi aker upp till Disney pa 3h...;)

PR kor du fran ost till vast pa 2 1/2 norr till soder pa 45 min. OBS detta kommer ju da fran maken som har hundra koll pa vagarna och kan kora lika tokigt som de andra bilarna...

gioia sa...

Tack så jättemycket för all info! Det gjorde inte vårt val lättare precis ;)
Resan till Thailand är redan bokad sen lång tid tillbaka men pga problem med att få ledighet från skolan för våra tonåringar har vi fått förkorta resan lite och i samband med det hittade vi resor till Florida som vi kunde boka om till... vi får se vad det slutar med :) Men jag är jättetacksam för all info du gett oss:)

Sarah

Sarah sa...

Mössa?! Ojdå, vi stannar väl inte allt för många dagar i Orlando? ;)
/Syster Sarah

Marianne sa...

Och så Kennedy Space Center, inte att förglömma!

m family goes västerut sa...

Tack för infon, vi funderar på florida i vinter.

SANNE sa...

Jätte bra du skrev om att beöksa florida på vintern,Har en liten fråga till dig. Det är här att jag ska i november åka till florida, Planet landar i Fort LAUDERDALE, men vi ska ta oss till Orlando men har ingen möjlighet att hyra bil. Går det bussar därifrån till Orlando?o hur lång tid tar de o pris & lite så? Vore jätte tacksam om du kunde svara.Mhv Sanne

Victoria sa...

Petra H: Hihi, det lät ju som om jag visste allt bara sådär, men wikipedia är allt ett bra verktyg!

Jessica: Jaså, J kör som en biltjuv!? ;o)

Gioia: Varsågod, det var så lite! Hoppas att ni får an bra semester, vart ni än åker.

Sarah: Oroa dig inte, på dagarna när vi ska vara ute har det hunnit bli varmt - det är inte ofta det blir så kallt att man behöver mössa. Och behöver du en så kan du låna av mig eller så kan vi köpa en med Musse Pigg-öron på!

Marianne: Visst, Kennedy Space center är coolt, bara man åker dit en dag när det inte är uppskjutning. För då är där så mycket folk att man inte kan röra sig.

M family: Kul! Jag rekommenderar verkligen att komma hit på vintern!

Sanne: Jag har ingen erfarenhet alls av att åka buss här, så jag kan egentligen inte råda dig till något särskilt utom det jag skrev i inlägget: att hyra en bil. Men har man inte körkort till exempel är det lite lurigare. Jag hittade dock några sidor på webben med sidor där ni kan kika:

http://www.floridasunshineshuttle.com/fort-lauderdale-airport-transportation.html

http://miami.craigslist.org/brw/rid/835052571.html

Det finns såklart fler sidor, jag sökte bara på Fort Lauderdale Orlando bus.

Lycka till!

sahhnne sa...

Tack så jätte mycket för informationen om bussarna.! Eftersom det är första gången jag ska åka till USA så har jag en liten fråga till dig angående pengar,ska stanna i Florida i 2 veckor och har gratis boende , Men hur mycket pengar är rimligt att ta med sig om man ska kunna klara sig med mat & underhåll ?. MVH Sanne

Victoria sa...

Sanne: Det är omöjligt för mig att svara på hur mycket pengar ni kommer att göra av med, allt beror ju på hur många ni är, vad ni ska göra, om ni ska äta ute varje mål alla dagar eller kan laga egen mat osv. Jag kan bara säga att vi, en familj på fyra stycken, gjorde av med uppskattningsvis 35-40.000SEK på en vecka när vi var i Orlando förra året, hotell ej inräknat. Men då var vi i någon av parkerna varje dag plus något extra evenemang nästan varje kväll. Självklart kan man komma undan MYCKET billigare än så, vi valde att lägga ner mycket pengar på denna enda semester.