2008-03-20

Recept på bröd

Tredje inlägget idag och klockan är bara lite över nio! Jisses!

Nåväl. Igår bakade jag muslibröd (ja, jag veeet att det ska vara två prickar över u:et, men jag vet fan inte hur man får till några såna på det här tangentbordet) och det blev helt otroligt lyckat!



Här kommer receptet om det är någon som vill prova:

2 1/2 dl mjölk
2 dl valfri musli (kan ersättas med havregryn)
50 g margarin
50 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 msk honung
10-11 dl vetemjöl eller fullkornsvetemjöl

1. Koka upp mjölk, musli och margarin i en kastrull. Låt svalna till 37 grader (fingervarmt).
2. Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Blanda i musliblandningen, salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs övertäckt i ca 30 min.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Rulla deut dem till bollar och lägg dem ganska tätt, 9 och 9, på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 min.
4. Värm under tiden ugnen till 225 grader C.
5. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Jättesmaskens! Passar jättebra att ha på påskbordet.

Jag, som inte har tillgång till färsk jäst, tog ett paket torrjäst och lät de blöta ingredienserna vara varma, nästan så man bränner sig när man sticker ner fingret.
Jag använde resterna av muslin jag köpte på IKEA för rätt länge sen och det blev jättebra. Dessutom tyckte jag att det var tramsigt att skita ner två plåtar, så jag la alla 18 bullarna på samma plåt och det blev bra det också.

Andra bloggar om:
, och .

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag orkar inte heller skriva prickarna över u:et i musli... Vilka goda bullar - såna vill jag göra. Glad påsk! :)

decoinspo sa...

Dem ska jag prova!! Gott, kanske kan fa provsmaka imorgon;).
Farskjast finns, men kan vara svar att hitta i butiken. men skam sa mkt dyrare.

Saltistjejen sa...

Å nu blev jag sugen på att baka!!!
:-)
Ska spara ditt recept och testa!
Lät gott!

Desiree sa...

Lät ju himla gott. Det receptet ska jag ta och prova någon dag framöver. Jag har ju börjat baka mycket mer eget bröd nu för tiden.

Victoria sa...

Lumumma: Jag kan verkligen rekommendera dem, särskilt nybakade!

Jessica: Nej du, vi har redan ätit upp nästan alla redan! ;o)

Saltis: Gör det! Och inte är de svåra att göra heller.

Desiree: Ja, de är goda och lätta att göra, inte en massa krångel utan alldeles plättlätt!