2008-05-30

Fredagstema - Böcker

Maj månads sista tema är böcker.
Jag gillar böcker. Jag har alldeles för många böcker och inte tillräckligt många bokhyllar att ställa dem alla i. Därför var jag tvungen att kasta och skänka bort många när vi flyttade hit till Florida. Många av böckerna jag sparade ligger fortfarande i sina flyttkartonger, ouppackade och bortglömda. Nästa gång vi flyttar ska jag göra mig av med fler. Det är inte många böcker som jag läser mer än en gång - men det finns undantag.

"Jane Eyre" av Charlotte Brontë är en sådan bok, jag kan läsa den hur många gånger som helst, jag älskar den.
En annan bok är "Parfymen" av Patrick Süskind, den är också en sån där bok jag regelbundet läser om.
"En världsomsegling under havet" av Jules Verne, serien om Grottbjörnens folk av Jean M Auel, Harry Potter-böckerna och vissa av Dean Koontz hör också hit.Jag tycker om böcker som för mig bort, som tar mig till en annan värld och en annan tid. Vardagsdramatik har jag nog av hemma, mer sånt behöver jag inte. Jag tycker inte om kärleksromaner och inte chick lit.

Böckerna om Stephanie Plum av Janet Evanovich roar mig otroligt mycket, vet inte i vilken kategori av litteratur de faller, men det gör mig detsamma. Jag gillar dem, särskilt på engelska. Det är många skämt och anspelingar som faller platt till marken när man försöker översätta dem till svenska.

Sedan jag flyttat hit har jag börjat läsa en hel del fantasyböcker, av författare som C S Friedman, Terry Brooks och Piers Anthony.Jag har en hel del pysselböcker också, om hur man syr lapptäcken och väskor, bryter servetter, gör decoupage, tillverkar smycken av pärlor, stickar tröjor med intrikata mönster eller skriver kalligrafi.Dem bläddrar jag i när jag vill ha inspiration till något särskilt projekt som jag funderar på.

Andra bloggar om:
, , , och .

9 kommentarer:

Anonym sa...

Har också läst Jane Eyre flera gånger... Den är sååå bra! ... tror minsann jag ska låna den till semestern... /Monica

Petra H sa...

Jaaa, Jane Eyre borde jag läsa om, det var evigheter sedan jag läst den! Jag har bara läst en bok av Jane Evanovich (eller hur man nu stavar hennes namn) och den var sååå rolig!
Parfymen läste jag för första gången för 2 år sedan - har du sett filmen, det har inte jag men är lite nyfiken på den. Det är kul att du säger att du läser om den med jämna mellanrum, en fransk kompis till mig har berättat att hennes pappa älskar Parfymen och är typ den enda boken som han läser (om och om igen)!
Trevlig helg Victoria!

Saltistjejen sa...

Aha, jag gillade inte parfymen!!! Hm, är nog kasnke den enda som inte gör det. Men jag mådde nästan fysiskt dåligt när jag läste den!!! Så den skulle jag inte läsa om.
Däremot kan även jag läsa om böcker som jag älskar. Det är som att återse en kär vän på något vis! Jag gillar det!!!
Kram!

Marianne sa...

Blandad kompott hos dig också, ser jag. Jag har också en del pysselböcker, köper dem ibland när jag får mina anfall av att jag ska försöka utveckla någon konstnärlig ådra, men sedan blir de bara stående i bokhyllan och samlar damm. Borde inse snart att jag inte är så händig av mig, vi får väl se om jag lyckas en dag.

Jag hade en sån där läsa-om bok under många år, det var boken om Edith Piaf som hennes syster hade skrivit. Kunde läsa den om och om och om igen, och varje gång grät jag lika mycket. Sedan lånade jag ut den till någon och fick aldrig tillbaks den. Tror det var efter det jag började bli restriktiv med vem jag lånar ut böcker till.

Ha en skön helg!

Marina sa...

Ha ha trodde väl att Parfymen skulle komma upp på flera bloggar ;) Men efter att ha sett filmen är jag skeptisk,så nu må jag läsa om boken och se efter att den är så bra som jag tyckte för flera år sen :D

Sarahs sida! sa...

Bryter servetter?! Vad i hela friden gör man då?

Kram Sarah

Fritt ur hjärtat sa...

Janet Evanovich fick en egen rad hos mig i mitt inlägg också. Finns få böcker jag blir så road av!!

Victoria sa...

Monica: Javisst är den bra?! Jag läser nog om den två gånger per år ungefär.

Petra H: Jag har sett filmen Parfymen, men den var inte alls lika bra som boken! Filmen var väl OK, men kunde inte alls mäta sig med det jag sett framför mig när jag läste.

Saltis: Jag kan förstå att du inte gillade Parfymen, den är stundtals ganska äcklig, faktiskt...

Marianne: Fy vad trist att inte få tillbaka böcker man lånat ut!!

Marina: Nej, filmen är inte alls lika bra som boken!

Sarah: (använder mig av den mest pedagogiska rösten jag har) Att bryta servetter förstår du lilla gumman, är att vika dem så de står eller ligger fint på matsalsbordet.
Kram syrran! :o)

Fritt ut hjärtat: Jag älskar hennes böcker om Staphanie Plum! Skulle inte ha något emot att ha hennes kärleksproblem... ;o)

Anne sa...

Åh, Grottbjörnens folk. Jag älskade de böckerna och har läst de där tjocka luntorna två gånger.
Jag känner igen det där med att göra sig av med böcker då man flyttar, det kan kännas tufft och hemskt först men sen blir man lätt osentimental trots allt.