2008-11-14

Fredagstema - Fönster

Jag har verkligen lagt av mig med mina bidrag till Fredagstemat, men jag har bara kommit ner i en liten svacka och det tar tid att komma ur den.
Dagens ämne är fönster och jag passade på att ta en bild på det som faktiskt är det allra, allra bästa med vårt hus och nästan det enda åtminstone jag kommer sakna den dagen vi flyttar härifrån:

Utsikten genom glasdörrarna på baksidan. Det är väl inte fönster om man ska vara jättenoga, det är ju altandörrar i glas, men jag tycker inte att man ska vara så petig.

Nåväl. Här är vår utsikt genom fönstrena:


Jag tröttnar aldrig på att sitta och titta ut på vattnet och träden, palmerna och djuren. Lill är likadan, han sitter ofta på trekvart på stolen och tittar ut emdan han äter. På den här bilden är det tyvärr lite molningt så man ser inte hur fint det egentligen är.

På tal om fönster så är det åtminstone här i Florida inte alls vanligt med gardiner och de som har gardiner har ofta rent makalöst osmakliga pompösa uppsättningar med draperingar, rosetter och en massa tjafs så hälften är redan det alldeles för mycket. Vi har inte en enda gardin i vårt hus, men det beror mest på att det inte finns några gardinstänger och vi vill inte borra i väggarna i vårt hyrda hus.
Det vi istället har är träpersienner och de är allra oftast stängda för att stänga ute värmen så man kan hålla huset någorlunda svalt utan att ruinera sig på att låta AC:n gå dag och natt.Så här ser det alltså ut nästan jämt och det tar en stund att vänja sig.

Andra bloggar om:
, , , och .

Förresten så var det ju EFIT häromdagen och jag ska lägga ut mina bilder bara jag får lite tid...

8 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Det är verkligen en underbar utsikt genom altanfönstret.
Att leva utan gardiner tror jag inte jag skulle klara. Men man klarar så mycket mer än man tror:-)

Victoria sa...

Fritt ur hjärtat: Ja, man vänjer sig vid allt, trots att man som svensk tycker det är märkligt att ha neddraget jämt. Fast vi vande oss vid de där vita tyllgardinerna engelsmännen alltid har när vi bodde i UK också, så varför inte persienner...? ;o)

Anne sa...

Glasdörrar verkar vara vanligt på många håll i detta stora land alltså. Även här hos mig är det en hel del sånt, vårt största fönster i köket kommer just från en glasdörr.
Jag förstår till fullo att ni inte tröttnar på den utsikten utan äter med stolen lite på trekvart för att kunna se ut.
Även här gillar de att ha persiennerna nerdragna ofta och mycket, jag kan förstå syftat i Florida (som du skrev, hålla ute värmen och underlätta för AC:n), men här finns ju inte den anledningen. Insyn verkar man inte vilja ha helt enkelt.
KRAMIS!

Petra H sa...

Glasdörrarna heter ju French windows på engelska så visst är de fönster ;-) Jättefin utsikt ni har, det ser ut som ni har väldigt nära till vattnet - det är väl inte risk att man druttar i från trädgården?
Jag gillar inte alls när det är nerdraget / fördraget även om jag förstår att det är för att man ska hålla solen och värmen ute. I PR är det väldigt vanligt att inte ha fönster alls - eller rättare sagt inget glas i fönsterna, så bara myggnät och en slags horisontella luckor (ca en decimeter höga) som man kan öppna eller stänga.
Trevlig helg!

Annika sa...

Mycket härlig utsikt!! Vilsam opch vacker!!
Jag svskyr nedraget och fördraget och tillämpar mig inte av det själv, förutom på kvällen i köket.
Men dom allra flesta har ju nedraget, dock inte alla. Annorlunda, helt enkelt.
Ha en fin helg!

Desiree sa...

Jag förstår till fullo att du älskar den där utsikten du har genom altandörrarna. Jag skulle också kunna sitta där och bara titta länge länge. Det där med gardiner känner jag också igen. De har oftast en otroligt ful smak då det gäller gardiner. När man köper hus här i södern brukar gardinerna följa med huset. Usch det var det första vi tog bort då vi flyttade in. De fula gardinerna som följde med huset. Varför skulle jag vilja ha deras hemska gardiner som inte alls passar med mina färger och mina möbler. Ha en toppenhelg.

Marianne sa...

Petighet är verklige INTE vad som gäller i fredagstemat tycker jag! Tvärtom är det ju variationerna som gör det så roligt.

Vilken fantastisk utsikt. Är det mycket farliga djur? Krokodiler och sånt?

Här är huset byggt så att de flesta fönster inte släpper in solen och alltså inte heller värmen. Så vi slipper dra för mörkläggningsgardinerna mer än på nätterna. Väldigt skönt tycker jag. För vi har riktiga mörkläggningsgardiner mot solen. Inget annat hjälper när den är som starkast. Utom ett traditionellt byggt hus förstås, men nu för tiden ska man ju bo i västerländska hus, gubevars! Passar inte alls i det här klimatet. Jag kom in i ett traditionellt hus en gång, mitt i heta sommaren, och där inne var det alldeles svalt!

Ha en skön helg!

Barbamorsan sa...

Jag tycker allt usikten sysns trots vädret, underbart!!