2009-12-04

Gammal är lika med handikappad?

Funderade på en sak häromdagen när jag var på Costco och handlade. Den som åker till "mitt" Costco på dagtid vet att där samlas alla gamlingar i hela Florida. Inget ont om det, det är bra att de handlar mitt på dagen när vanligt folk är på jobbet så slipper de trängas på kvällstid i affärerna. När jag jobbade blev jag helt tokig på gamlingar som envisades med att gå och handla klockan sex på kvällen när alla vi andra var där.

Men det var inte det jag funderade på.
Nej, det är alla dessa handikappskyltade bilar som finns här. Precis som överallt annars så är de parkeringsplatser som ligger närmast ingången till affären reserverade för de bilar med handikappskyltar hängande på sin backspegel. Och det är alldeles som det ska! Problemet är att det finns så väldigt många handikappskyltade bilar här. Jag undrar hur det avgörs om man kan få en sån skylt eller inte. Många, många som jag ser har då inget synligt handikapp (och har man ett "osynligt" handikapp är jag osäker på om ska köra bil) förutom då att de är gamla. Men att vara gammal är väl inget handikapp, vad jag vet. Det känns som om de som till exempel är rullstolsburna måste "slåss" om de få platserna med de som "bara" är gamla. Att gå tio extra meter har väl aldrig skadat någon, även om man är 70 år?

Jag blir nästan irriterad när jag ser en sportbil med handikappskylt, och ser ett halvgammalt par kliva ur den, utan kryckor, rullstol eller blindkäpp. Varför får de parkera på handikapp-plats och ta parkering för den som verkligen ÄR handikappad?

Men det här är en stat med en speciell parkeringsplatsfilosofi. Man väntar hellre i tio extra minuter och snurrar runt, runt på parkeringsplatsen för att hitta en parkering så nära ingången som möjligt än att bara parkera och få gå tio eller tjugo extra meter. Så gör nästan alla här och det retar mig. I ett land med så många överviktiga borde man ta tillvara den lilla exta motionen man kan få!

Jag förstår om regnet öser ner, då letar jag också efter en plats nära ingången, men om det är uppehåll så tar jag den parkering som bjuds. Det skulle inte falla mig in att cirkulera runt för att hitta en annan, bättre plats!

Jag vet inte om jag överreagerar, förmodligen gör jag det. Men lik förbannat blir jag arg för jag tycker att vara gammal är inte lika med att vara handikappad.

Kanske tycker jag annorlunda när jag blir gammal. Påminn mig då om det här inlägget innan du knuffar mig utför ättestupan.

7 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Hahaha!! jag tror inte du överreagerar. Däremot bor du ju i en BILstat! Och med detta SAMT att medelåldern väl är rätt hög i Florida (pg a att många pansjisar flyttar dit när de slutat jobba?) så kanske det inte är underligt att P-reglerna är som de är....? ;-)
Min mammas särbo fyllde dock 82 (eller var det 83???) nyligen och han är verkligen en icke-handikappad person. tror han är i bättre form än jag själv. Han promenerar ca 6-10 km om dagen varje dag oavsett väder för att hålla sig i form. Kanske ngt för en del Florida-pensionärer att ta efter? Fast nejvisst, hos er FINNS det väl inte så många ställen att promenera på va? Mer än INNE i olika stora shoppingmall?????? ;-)
Har mailet dig igen förresten och hoppas att du inte vill slå ngt hårt i skallen på mig.
KRAM!

Desiree sa...

Jag tycker likadant som du gör. Jag fattar inte hur folk ids köra runt i 20 minuter extra bara för att hitta en parkering som ligger 50 meter närmre ingången. Men jag tror detta är en kulturskillnad mellan södern och skandinavien kanske. Jag har också reagerat på att det finns så mycket fler handikappade här. Jag tror att det är betydligt lättare att få handikapp tillstånd här än i Sverige. Ibland ser man som du säger inget synligt handikapp förutom att de kanske är gammla eller överviktiga. Är man lite väl fet så verkar man också kunna få handikapp tillstånd här. Detta kan mycket väl vara ett fenomen i södern kanske. Här gillar folk inte att gå. Man går inte en meter extra än vad man behöver. Jag ser samma sak i vårat parkeringsgarage på morgonen då vi kommer dit för att gå till jobbet. Många åker hellre en våning upp så att de kan parkera närmre hissen än att ta en parkering som ligger längre bort från hissen.

Victoria sa...

Saltis: Nog är det en bilstat alltid, det är alldeles riktigt! Fast faktiskt så såg jag en äldre man som, iklädd träningskläder komplett med pannband, gick runt, runt inne i ett stort shoppingcenter. Smart om man vill gå ochsamtidigt undvika värmen!
Jag har fått mailet och vill inte slå dig, inte ens lite grann! ;o)
Kram!

Desiree: Ja det är inte klokt hur länge folk kan vänta bara för att få den bästa parkeringen. Men det är väl så det är här, med drive-in till allting, apotek, kemtvätt, bank etc....

Anna, Fair and True sa...

Om man åker bil redan som 16-åring och då parkerar så nära ingången som möjligt, då är det väl självklart att man knappast orkar gå 10 m när man är 70 år! Eller?! ;) Men egentligen är ju allvarlig.

När jag började läsa ditt mejl läste jag "där samlas alla GALNINGAR". Fick mig ett litet skratt! :)

Anne sa...

Jag har tänkt på samma sak som du och stört/stör mig. Måste dock lägga till en sak/beteende jag ofta ser. Nämlingen massor med bilar med handikapplapp där chauffören ofta faktiskt är relativt ung och inte gammal. Oftare en sån syn än en gammal pensionär faktiskt.
Jag ser dessa handikapplappsbilar ta en h-plats och ut stiger en 40+ åring till synes helt utan fysiskt handikapp. Det är väldigt sällan man ser nån med fysiskt handikapp som kryckor eller haltande steg stiga ur bilen vid en handikappsruta. Ofta skuttar de ut till synes friska.

Jag läste faktiskt något för rätt länge sen i vår lokaltidning, jag kommer inte ihåg alla detaljer men det handlade om den generösa utdelningen av handikappstillstånd och att den åtminstone i denna delstat (kanske flera, typ din?) varit rätt slapphänt och att man delat ut sådana p-tillstånd för flera år när personen som fått ett sådant tillstånd "bara" haft en operation eller skada som för en begränsad period behövt ett p-tillstånd för handikappsrutor men detta tillstånd har varit övergående och efter x-antal månader inte längre behövts men county (eller vem sjutton det nu var som skötte det här) har varit slappa med att kräva in tillstånden samt att de också per automatik förlängt tillstånd som inte behövts. Så på det sättet kan friska människor i flera år köra med godkända handikapptillstånd och ha rättigheter de inte egentligen borde ha (det är ju så sköööönt direkt få en plats vid ingången så varför lämna in mitt handikapptillstånd jag inte längre behöver, tänker väl amrisen), på bekostnad av de som verkligen behöver.
Jag vill minnas det fanns en viss irritation bland de som verkligen behöver platserna och att reglerna skulle ses över och ändras.
Kommer inte ihåg alla detaljer men i stora drag var det nåt sånt här diskussionerna gick.

Marianne sa...

Så fräckt av människor som inte behöver förmånen att utnyttja det till men för sådana som faktiskt är beroende av en plats nära ingången. Folk borde skämmas! Sen finns det ju de som har osynliga handikapp som t.ex. har svår värk och kan gå men får ett helvete om de går för långt eller liknande (vad vet jag men jag tycker mig ha läst mycket om att folk har osynliga handikapp i Ribbings spalt), så ibland kan det ju vara befogat. Men det är ju en försvinnande liten mängd folk som har det så, majoriteten av handikappade som behöver de där platserna SYNS att de behöver det.

Nä, skämmas borde de, de där platstjuvarna!

Kram!

Anonym sa...

Det här med att leta efter den närmsta parkeringen är nog väldigt amerikanskt. Är gift med en amris sen 20 år tillbaks och vi har bott i sverige sen -95. Han parkerar fortfarande så nära ingången till en affär som han bara kan. Han är inte gammal eller handikappad... bara bekväm och hatar att "behöva gå så långt". När jag kör så parkerar jag lååångt ifrån, bara för att retas lite. Behöver jag tillägga att han oftast sitter bakom ratten.
Trevlig bloggdu har. Tyckte det var dags att kommentera lite.

Jessica