2010-03-11

"Svenskar tvingas betala för inresa i USA"

Så står det i en artikel i dagens Expressen.
Kontentan är att från nästa år kommer de som vill besöka USA och som kommer från länder där man inte behöver ett inresevisum (t ex Sverige) kommer att få betala en avgift på 10 dollar i samband med att man ansöker om inresetillstånd på internet.

En skitsak kan tyckas. Man betalar tusentals kronor för resa, hotell, restaurangbesök, hyrbilar och en massa annat och då är ju tio dollar som en fis i rymden. Eller hur!?

Själva artikeln är kort och inte särskilt anmärkningsvärd överhuvudtaget.
Det som är intressant (och så typiskt när folk har åsikter i ett forum på internet där man kan vara hur anonym som helst) är kommentarerna. Endast ett fåtal av de fem sidorna kommentarer behandlar själva frågan om det är "rätt" eller "fel" av USA att vilja genomföra denna lag (avgiften skulle tydligen inte heller tas ut jämt, utan varannat år) utan de flesta skriver korkade påhopp på USAs invandrarpolitik, turism, huruvida New York är bättre turiststad än Houston eller Los Angeles. Kommentatorerna gapar också på om Sveriges invandrarpolitik och går sen över till rena personangrepp där man ifrågasätter både den svenska och amerikanska passpolisens intelligens, vad nu det har med saken att göra. Det är ju inte de som bestämt vilka frågor som ska ställas!

Även jag tycker att det är rasande korkade frågor emellanåt som ska besvaras på den gröna lappen man får på planet. Om jag vore en terrorist med mål att spränga något i luften eller har med mig en liten glastub med luftburet gift, inte FAN skulle jag skriva det på min lilla ljusgröna lapp!

Nåväl. Som vanligt tycker jag att kommentarerna säger mycket om de som skriver dem och jag kan inte låta bli att avsluta med att besvara en av de senaste kommentarerna:

Bobby38 ryter i:
"Är inte dags att vi inför avgifter för amerikaner när dem kommer till Sverige? Man bör bestraffa USA så som dem gör mot oss andra. Vad tror dem att dem är, Gud?"

Käre Bobby38. Det är ingen som tvingar dig att resa till USA.
Och dem tror inte att dem är någonting. Möjligtvis tror DE att DE är någonting. Lär dig skriva ordentligt innan du gör dig till offentligt åtlöje.

9 kommentarer:

Karin sa...

Hahaha, strålande svar! Jag undrar ofta vilka det egentligen är som går in och kommenterar på sådana ställen, de flesta är ju helt rabiata.

Saltistjejen sa...

Oh my God!! Vissa ÄR verkligen inte sanna!!!!!!!
Härligt att du tar dig tid att svara iallafall!!! Applåd!
kram!

Desiree sa...

Det är ju lite mysko att det ska börja ta betalt för inresor i landet. Även om tio dollar som du säger inte spelar så stor roll så undrar jag till vad dessa pengar går till och till vilken typ av myndighet pengarna betalas till. Det är lite löjligt för att det där elektroniska inreseformuläret som man nu tvingas fylla i är oftast inget de har någon koll på när man väl kommer in i USA ändå. Mina föräldrar hade fyllt i på nätet som man ska och då de landade i Atlanta var det ändå de gammla hederliga pappresexercisen som gällde.
Som svar till den där rabiata tokstollen så är det precis som du skriver valfritt att resa till USA. Att ta betalt av amerikaner som kommer till Sverige skulle inte ge så mycket för det kommer inte så många amerikaner till Sverige.
Ha en fin dag.

Victoria sa...

Karin: Det verkar vara så att när man kan vara anonym kläcker folk ur sig de mest otroliga saker. :o)

Saltis: Man får ju offra sig, hihi!
Kram!

Desiree: Vad jag förstår av artikeln ska pengarna användas till att marknadsföra USA utomlands. De papper man fyller i på planet och passkotrollen har tydligen inget att göra med det där inresetillståndet man söker på webben, jag vet faktiskt inte riktigt varför de har två olika saker. Inresetillståndet ser de helt säkert på datorn när de scannar passet i passkontrollen, undrar om de skickar tillbaka den som inte sökt inresetillståndet eller hur de gör...? Ha det bra!

Claes sa...

Folk är inte kloka ibland, särskilt när de får sitta bakom skärmens anoymitet och "tycka". Att man sedan kan tycka att det där med tio dollar i enreseavgift är lite töntigt, det är ju en helt annan sak ;-). Å andra sidan, hellre att man tar ut den från turister, än höjer nån skatt någonstans för oss som bor här, tycker jag helt själviskt även om jag väl måste undra om USA verkligen BEHÖVER marknadsföra sig utomlands? Really? Men alldeles oavsett, väl rutet Victoria!! Kram!

Victoria sa...

Claes: Precis, hellre än att vi får höjd skatt, jag håller med dig!Kram!

Petra H sa...

Ha ha, så bra skrivet!! Ibland läser jag folks kommentarer bara för att det är ganska underhållande, men egentligen mest skrämmande att se vad folk skriver för tokigheter. Varför är folks så aggressiva på internet??

KARLAVAGNEN sa...

Att folk orkar engagera sig... Svenskarna är fantastiska! Bra svar!

Anonym sa...

Ha,ha,ha det är snart 1:a april och detta var kanske ett sådant där försläpp?