2011-09-16

"Den vår de svage kalla höst"

Så lyder dagens fredagstema från Olgakatt och syftar på den vackra dikten "Höstens vår" av Erik Axel Karlfeldt.

Att det lider emot höst har vi inte på allvar märkt ännu, men om en dryg månad kommer temperaturen inte vara så illande varm som nu på sommmaren, och framförallt kommer den intensiva, kladdiga, äckliga luftfuktigheten ha gått ner till ett minimum. Man kan gå ut utan att ha svårt att andas.

Jag längtar efter de vackra höstdagarna i Sverige och England, när solen skiner, himlen är ljust blå och luften hög och lätt att andas. Man samlar vackra löv och kastanjer som man inte vet vad man ska göra av (när vi var små la mamma våra kastanjer i en plastkasse på balkongen, där de fick ligga bortglömda tills de möglade och fick kastas...). När vi bodde i England gick vi ofta på promenad runt sjön som låg alldeles bredvid vårt område. Det var en otroligt vacker tur som var precis lagom att gå och den var underbar att gå under vilken årstid som helst. På våren letade vi blommor, på sommaren njöt vi av alla vackra rhododenron (reservation för stavningen där) och letade snäckor. På hösten spanade vi efter ekorrar och samlade just löv och kastanjer. Ibland hade vi med oss gammalt bröd och matade fåglarna.

När jag tänker på saken, så är faktiskt hösten min favoritårstid.

4 kommentarer:

Annika sa...

Nej, I Florida får ni väl vänta ett tag på hösten. Här idag var det 6 grader då jag tog min PW och det var sååå skönt.
Jag tror att den värsta hettan och fukten HAR gett vika nu.
Det kan absolut bli bakslag, men...
Hösten är min favoritårstid här på amerikanska östkusten. Älskar den!
Ha en fin helg!!
Kram!

Saltistjejen sa...

Ja du jag älskar också hösten. Särskilt här. Hösten här i NY är den bästa årstiden tycker jag. När väl den fuktiga varma luften dragit iväg och träden får sådär otroligt vackra färger! :-)
Florida känns för mig som en plats där man inte alls känner av hösten. Inte på det viset man som svensk är van iallafall. Palmer och höst går liksom inte ihop i min värld. ;-)
KRAM!

Pettas sa...

Hösten är på sätt och vis en bit av alla årstider. Sommaren finns kvar en bit in i september, där blommorna påminner om vår...så kommer hösten med vinteraningar i slutet av november, fortfarande höstmånad.
Jag tycker mycket om hösten just för att allting blir lugnare ett tag...
Ha en fin helg!

Karin

Anne sa...

Det är nånting med hösten...ja, håller helt med dig. Kanske det är vårt nordiska ursprung, den här lite vemodiga, melankoliska känslan jag tror många av oss har i sinnet. älskar verkligen hösten, jag också!
Den tidiga hösten därhemma är underbar, dock har jag inte mycket för gråtrista november....
KRAM