2012-08-29

Vad kan man göra...

...om man har nästan fyra liter mjölk som man inte vet vad man ska göra av?

Jo, man kan göra egen keso!

Ta dina nästan fyra liter mjölk, eller 3,7854 liter om man ska vara petnoga, i en stor kastrull.




Värm på medelvärme tills mjölken är nästan 50 grader Celcius. Ta kastrullen av plattan och häll i 1,7 dl vit vinäger. Rör försiktigt i två minuter. Nu börjar det klumpa sig:




Lägg på lock och låt stå i rumstemperatur i en halvtimme.




Häll alltihop i ett durkslag med en handduk i och låt rinna av i fem minuter.



Sen samlar du ihop kanterna på handduken och klämmer åt ordentligt samtidigt som du sköljer under kallt vatten i 3 till 5 minuter, eller tills det är helt kallt. "Massera" och knåda massan medan du sköljer den. Krama ur så mycket vatten du kan, lägg i en bunke och salta med ungefär en tesked salt.




Rör om ordentligt. Häll i en dryg dl grädde eller mjölk, rör om och din keso är klar!




Ta-daa! Smakar annorlunda och har annan konsistens än den man köper på affären naturligtvis, och det känns lite slösigt att börja med så mycket mjölk för att få ut varsin portion lunchkeso.

Men nu är det gjort och jag kan tänka mig att göra det igen någon gång, faktiskt.

- Posted using BlogPress from my iPhone

5 kommentarer:

Marianne sa...

Så smart om man har en massa mjölk över som riskerar att bli gammal. Då kan man ju göra keso! Tack för recept!

Kram!

Desiree sa...

Smart att göra egen keso. Nu fick jag lära mig något nytt. Hur länge brukar keson hålla sig ungefär? Några dagar?
Tack för receptet.
Kram!

Victoria sa...

Marianne: Precis! Och det var rätt OK smak också. Jag tror att jag gjorde nåt galet och för lite vinäger för det blev inte riktigt så mycket ostmassa som det stod att det skulle bli, dvs 2 cups (5dl). Men det räckte till lunch för Johan och mig tillsammans med lite skinka och grönsaker.
En annan fördel är att man stenkoll på saltet i sin keso - den man köper är det mycket salt i.

Desiree: jag är osäker på hållbarheten, läste i några av recensionerna att de ställt in rester i kylen och morgonen därpå hade det stelnat till en gummiaktig klump som inte gick att äta...
Men jag kan leta rätt på originalreceptet så kan ni kila själva, återkommer!

Annika sa...

Ja, vilken bra ide!
Kan tro att det blev gott också!
Kram!

Victoria sa...

Annika: Ja, det blev rätt så gott faktiskt!
Här är länken till ursprungsreceptet:

http://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/quick-cottage-cheese-recipe/index.html