2013-02-15

Utmaningen, andra veckan

Det skulle lagas mat, efter ett för mig nytt recept. Matklubbens sidor studerades och jag fastnade för (håll i er nu): "Seafoodpaj royal med sparris".

Ja ni fattar, det måste ju vara gott med ett sånt ståtligt namn!




Här är receptet:

Ingredienser

Pajdeg:
3½ dl vetemjöl
2 krm salt
½ tsk dill, torkad
½ dl vispgrädde
1 dl rapsolja

Fyllning:
200 g crabstick
250 g tonfisk i vatten
150 g grön sparris, fryst eller burk
½ purjolök, 100 g av det vita
1 citron
5 ägg
5 dl vispgrädde
½ tsk paprikapulver
1 tsk salt
Svartpeppar

Gör så här

Blanda alla ingredienser till pajdegen till en deg.
Tryck ut i en kransform på 1l ända upp till kanterna. Ställ formen i kylen minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.

Skär crabstick och sparris i 1-2 centimetersbitar. Strimla purjon mycket fint.

Finriv skalet på citronen och lägg tonfisken i en sil och låt rinna av väl.

Blanda allt skuret och rivet och lägg i kransformen.
Pressa saften ur citronen och vispa ihop med ägg, grädde och kryddor.

Häll i formen och grädda på en fals under mitten av ugnen i ca 1 timme.

Stjälp upp på fat och låt vila en stund så äggstanningen stannar.
Skall den ätas kall så kyl med formen kvar över.
-----------------------------

Eftersom jag vägrar äta tonfisk om jag kan slippa ersattes den med räkor. Resultatet såg fint ut men höll ihop dåligt, vet inte om vi var för otåliga och försökte skära upp den för tidigt.



Det såg inte jättegott ut men det var faktiskt helt OK, särskilt med en klutt Hollandaisesås. Jag ställer mig dock undrande till receptet på pajdegen, ska det verkligen vara en hel deciliter olja? Är det så man gör pajdeg??

Nåväl. Resultatet blev otroligt mäktigt och både Johan och jag som försöker hålla igen på fett blev lite dåliga i magen av all grädde och annat som var i den här pajen. Men tar man det lite försiktigt med portionerna så borde det gå bra och så finns det alternativ till grädden. Jag hade grädde som jag behövde göra av med, så jag tog den men jag antar att jag hade kunnat använda half&half likaväl.

Kort sagt, ingen ny favorit men kul att testa något nytt!

3 kommentarer:

Anne sa...

Kul att prova och man ska ju helt klart testa nya recept. Ibland blir det hit, ibland miss...
Hmmm, det låter onekligen lite skumt med 1 dl olja i pajdegen, även vispgrädde i pajdegen låter mysko (aldrig så jag gjort pajdeg).
Jag brukar göra pajdeg med en stick smör (113g), 3dl mjöl, några msk riktigt kallt vatten och mixa allt till en boll i maskinen.
Till fyllningen brukar jag bara ha en hederlig äggstanning, brukar köra half&half eller "bara" whole milk (vi brukar ha en del whole milk hemma nu pga barnet fortfarande ska dricka så fet mjölk), några ägg och vispa ihop det med en gaffel.
Inget nytt under solen, säkert liknande standardmått och ingredienser du gjort paj på många gånger också.
Hehe, så du är ingen tonfiskälskare. Jag gillar tonfisk men det måste vara burk med olja. Oljan häller jag ju alltid bort men tonfisken får mycket mindre kattmatssmak när den inte legar i vatten. Tycker det är många som inte gillar tonfisk, min M kan inte med det och tycker det är kattmatslukt, konsistens och överlag inte gott.

Babbel, babbel.
Ha en fin helg! KRAMAR!

Josse sa...

Spännade maträtt! Som en paj i en sockerkaksform? Olja kan man ju ha istället för margarin/smör i pajdegen, vilket det verkar ha varit här.

Jag är på G med att laga en ny maträtt jag med, till utmaningen. Det får bli när jag kommit hem från sthlm i nästa vecka.

Jag har tänkt göra kikärtsbiffar! Har ätit det när andra gjort dom och det är så satans gott, så nu vill jag försöka själv. Återkommer!

Annika sa...

Kul med lite ny matlagning :-)

Du frågade om bilderna.
Det är lite meckigare nu.
Jag laddar ner dem som brukligt är till htlm mode, som jag alltid gör. Sedan går jag över till compose mode. Förstorar bilden till "Large", går tillbaka till htlm och dubbelförstorar i length och width. Sätter s på 800 (det där det annars står s400). Klickar tillbaka till Compose och då är bilden "som jag vill ha den".
Jag vänsterklickar sedan på bilden och klickar på Left och sedan på Center.
På så sätt blir fotot centrerat på min blogg.
Du har lite annorlunda design på din blogg, så du får testa dig fram.
Hatar då blogger ändrar bakom kulisserna.
Kram!!