2006-09-23

Krama varandra i trafiken!

En sak som jag retar mig otroligt mycket på är att bilförare här i Florida verkar vara väldigt rädda om sina blinkerslampor, de vill inte slita ut dem.

Vad kan annars vara förklaringen till att åtta av tio inte blinkar när de ska byta fil, svänga eller ska in i en rondell?

Jag förstår om man inte blinkar när det inte finns några andra bilar i närheten, då kan det ju kännas lite tramsigt att använda blinkersen.

Men när jag står där och väntar på att köra ut på en större väg och du kommer körande och bara svänger in utan att blinka och jag har stått där och väntat i onödan... Ja då blir jag SÅ förbannad och säger nåt riktigt fult (på svenska såklart) åt dem.

Ärkepuckon. Hur svårt är det egentligen att peta till den där blinkersspaken med fingret egentligen?? För amerikaner är väl inte mer tankeläsare än vad vi är hemma i Sverige..?

En annan grej med trafiken här som jag hade lite svårt att vänja mig vid är att man i de allra flesta korsningar (åtminstone här i Florida) får svänga höger även när trafiklysena visar rött. Är vägen fri, så är det bara att köra. Jättebra!
Om man inte får svänga, finns det skyltar som talar om det.

Och så är det skolbussarna. Dom får man se upp med.
De har en massa blinkande lampor överallt, så att de ska synas förmodar jag (men vem missar en enorm gul buss full med ungar...?) och så har de stoppskyltar som fälls ut på sidorna och röda saftblandare på taket som går igång när bussen stannar för att ta upp eller släppa av barn. Då måste man som bilist stanna, varifrån man än kommer och vänta tills bussen kör igen. Det är bra, för man vet ju aldrig vad ungar tar sig för i trafiken!

Också var det det där med högerregeln.
Här i Florida finns inte den, utan här kallas regeln "Right of way".

Det innebär att vid alla korsningar som inte har trafikljus finns stoppskyltar.
Alltså måste alla stanna, varifrån man än kommer. Det fordon som kom först till stoppskylten kör först, sen kör alla i tur och ordning. Bra i teorin, men jag vet inte riktigt hur bra det fungerar i verkliga livet. Jag har inte varit ute för någon olycka, men jag såg på TV:n att det sker en bilolycka var femte sekund här i USA. Lite väl mycket kan tyckas.
Jag hör varje dag om olycker när jag kör den lilla biten fram och
tillbaka med killarna till skolan. Häromdagen tror jag att jag räknade till nio olyckor som jag hörde om på de tjugo minutrarna jag satt i bilen.

Något som kanske hänger ihop med detta är att jag tycker mig märka att när man som bilist ser att man håller på att köra fel, till exempel nästan håller på att missa en avfart, istället för att fortsätta och ta nästa avfart i stället och vända eller sänka farten i den mån den går för att försöka komma rätt, så gasar många istället och fullkomligt kastar sig över en par-tre filer för att komma på avfarten.

Då är det inte så konstigt om det sker olyckor...

4 kommentarer:

Elisabeth sa...

Ja, trafik är farligt. Men nu bor du ju i ett gigantiskt land, jag vet inte hur långt ifrån rapporterna du hörde kom?

Jag tänker på min goda vän M, han är kirurg och var i Philadelphia på fortbildning i katastrofmedicin, på sitt första kvällspass såg han fler skottskador och dödsfall än under de 17 år han pluggat/jobbat.

Undrar vad jag ville? Ge en kram i trafiken kanske.

Kram!

Christina sa...

Vi ses i bloggarna!

Cara sa...

Den Koontzboken har jag inte läst än! Var den bra?
Jag förstår att du saknar den svenska hösten. Det skulle jag också göra. Men när det blir som ruggigast här kommer jag vara avis på er som har det varmt. ;-)
Skoj att läsa om hur ni har det i Amerikat!
Kram!

Mahasanni sa...

Det är en sydstatsgrej tror jag. Vet inte varför, men min man använder inte blinkers frivilligt. Vänner som lärt sig köra bil norrut däremot blinkar hej vilt. Själv är jag livrädd för att köra här. Vi har varit i tre olyckor på fyra år, när jag gick ett helt liv utan minsta olycka i Sverige!