2007-02-27

Kulturkrockar

Läste hos Anne om kulturkrockar.
Kom osökt ihåg den gången när vi precis flyttat till England, jag var och handlade mat för första gången själv med Lång (Lill var inte född då). Jag står i kassan och inser att jag inte tagit några kassar att bära hem maten i. Jag säger till kassörskan "- och så fyra kassar, tack", varpå hon tittar på mig som om jag inte var klok.

I Sverige betalar man ju för sina kassar, men si det gör man inte i England och inte här i USA heller, för den delen. Man tar så många kassar man anser sig behöva - om man packar själv vill säga, det är väldigt ovanligt. Antingen packar den som sitter i kassan åt kunden, eller också så står det någon och tar emot maten som just scannats in och packar. Man behöver bara betala, ta sin vagn och gå. Ibland kan man bli erbjuden att få hjälp ut med grejorna till och i bilen också, om man har handlat mycket.

Hur som helst tyckte jag att den där kassincidenten var otroligt pinsam.

Kassarna är för övrigt i mycket klen plast, sån där lite prasslig ni vet. Ofta får man ta dubbla kassar om man vill vara säker på att inte få påshaveri halvvägs till bilen... De där papperskassarna utan handtag som i alla fall jag sett i alla amerikanska TV-filmer har jag tyvärr inte sett röken av.

12 kommentarer:

eastcoastmom sa...

De där papperspåsarna finns fortfarande, men man måste fråga efter dem. Jag tycker att papperskassar är bäst, men det använder inte alla affärer.

Plastkassarna är verkligen bedrövliga, jag håller med!

Anonym sa...

När vi har varit på Publix så har dom frågat om vi vill ha paper or plastic.Häromdagen var vi och handlade i en liten mer internationell affär och där hade dom papperskassar.Håller med om att plastpåsarna är bedrövliga.

Cecilia

t & t sa...

Det tog ett tag innan jag lärde mej att ta det lugnt i kassan och INTE packa själv. MEN när jag var i Sverige sist glömde jag nästan bort att jag var tvungen att packa själv.

Sussi sa...

Jag som trodde att sådana där papperpåsar som man ser i filmer är det enda påsar som fanns, jag känner mig nästan lite lurad.

Här i Nederländerna måste man betala för påsen i affären. Kostar ungefär som i Sverige men påsen är mycket större och tjockare än i Svergie.

Annie alias UFOT sa...

När jag var utbytesstudent i USA för drygt 20 år sedan (usch vad tiden går..) så var det enbart bruna påsar utan handtag som gällde. Utvecklingen går tydligtvis framåt även i det stora landet i väster!

Här i Korea får man packa själv för det mesta. Å andra sidan bugar affärsinnehavaren alltid när jag träder in och träder ut ur hans affär - det är lite kompensation ;-)

popsan sa...

I grekland är påsarna gratis... men jag blir lika irriterad när nån annan packar eftersom dom lägger 2 produkter i varje påse...
Slöseri med påsar om inte annat... Men framför allt är det jobbigt att komma ut med 5 påsar med 2 produkter i varje påse än med en påse med 10 prod i.....

C sa...

Okej att man får betala för påsarna i sverige, i mataffären, för på tex H&M och andra butiker får man deras reklam gratis men de går ju åtminstone att använda.
De där amerikanska genomskinliga prasselpåsarna som håller för två äpplenstyngd är verkligen värdelösa.
Jag har alltid tycket att det kan skicka människor till månen men de kan inte göra ordentliga kassar att bära hem maten från affären i.

Norrköping-Manchester sa...

Har bott i UK sex månader nu och börjar vänja mig vid att de packar åt mig; först kände jag mig lat när jag tackade ja..! Sen har vi ju det här med att köra på vänster sida - många har fått sig ett gott skratt när jag hoppat in på fel sida för att upptäcka att ratten inte sitter där... Ofta är det mammor på skolans parkering som stirrat undrande när jag hoppat i och ur bilen som nån slags dåre...
Kul blogg du har; jag skrattar åt många texter du skriver!

Elisabeth sa...

Tygkasse, skulle det funka där du är?
Att andra packar gör mej nipprig. Vem vet då var man la sakerna, jag kommer ju knappt ihåg det själv? Om en idrottsförening packar på vårt Coop eller MAXI innan jul, så tackar jag nej men ger dem gärna en peng. Men jag vill ha koll. Stenkoll.

Nä, nu ska jag snyta mej och köra genom snöyran till dagens sista jobbmöte.

Kram!

Hillamanilla sa...

Det är bättre att ta med egen kasse om man vill tänka på naturen.
All plast som används är inte bra.
Vill ju att barnbarna oxå får uppleva världen.

AnnaA sa...

Jag skulle gärna titta på den andra Stargate också, men den går antingen under Bolibompa eller mitt i natten. Inte så passande... Så jag får hålla mig till den andra så länge. Klockan 21 på fredagar. :)
Och jag kommer ihåg hur mycket jag lääängtade efter kaviar när jag var i USA. Och knäckebröd. Som tur var fanns det en svensk affär nån mil bort, så jag slapp plågas. ;)

Fia sa...

Du tycker DET var pinsamt??? Jag stod på ICA i höstas som en idiot... hade glömt att man skulle lägga kassarna på bandet, betala för em OCH packa själv. Tystnaden medans de andra runt omkring mig tog in denna stund var öronbedövande.

Jag har spenderat totalt, kanske 20 dagar i Sverige sedan 97. Hade glömt detta totalt.

Till slut så räddade en urgullig liten dam som hade sina varor bredvid mina och sa, att hon hade en extra kasse med sig, ville jag ha en.....sååååå himla gulligt, men ridå ändå för undertecknad.

Som tur var kom min mamma in i butiken (hon undrade vart jag höll hus...muttrade ngt om att det fanns en tid man kunde skicka mig till ICA...grrrr)och hon visste vem den lilla gumman var som gav mig en av sina påsar och på så sätt fick igång allt igen. Allt stod ju still!!

Mamma visste vem den lilla gumman var så jag skickade sedan blommor och ett presentkort på fotvård (mamma jobbar inom äldrevården och visste att berätta att den lilla damen hade diabetes och alltid behövde fotvård, men aldrig hade råd)och ett kort där jag tackade henne så mkt för hjälpen samt berättade varför jag bara stod där.

Jag kollade med mamma och jo, hon hade använt presentkortet - snacka om räddare i nöden! Tack gode gud för små gummor som ser när någon står helt handfallen. så det var väl min dyraste matpåse någonsin, men det kändes som väl spenderade pengar. Maken höll med. Husfrid. Det är allt som räknas i slutet av dagen i alla fall.....