2007-03-15

Det papperslösa hemmet...

...är definitivt inte här.
Gav mig på att sortera papper idag - denna otroligt tråkiga sysselsättning som jag skjuter upp i det längsta vilket såklart leder till att pappershögen har växt till enorma proportioner och allt tar mycket längre tid än vad det behövt göra...

Nåväl.

Att man måste spara officella papper, räkningar, skattepapper, kontrakt och sånt är jag fullt på det klara med - men vad gör ni med alla papper som era barn kommer hem med?

Jag fullkomligt drunknar i test på veckans ord, teckningar, rättade läsförståelseövningar, fler teckningar...
Hittills har jag sparat det mesta, killarna har varsin pärm där jag sätter in deras papper. Men det här börjar bli löjligt!

Sparar ni era barns alla prov som de kommer hem med? Nu menar jag inte det STORA matteprovet där ditt barn hade typ alla rätt, klart man sparar det, nej nu menar jag A5-sidan din sex-sjuåring kommer hem med testet på de fem orden han har haft i läxa den här veckan... I och för sig var det alla rätt, men hallå?! Ska dessa papper sparas? Kommer någon att sitta om tjugo år och tycka att det var kul att jag sparade alla dessa små papperslappar?

Och alla dessa teckningar! Vad göra med dem?
Några sparar jag såklart, de jag tycker är extra fina, vi sätter dem på kylskåpet och så byter vi när det kommer en ny extra fin teckning - men resten, vad gör man med resten??
Det går ju inte att spara allt, men jag känner mig hemsk när jag slänger en teckning. Hur gör ni?

Jag skulle bli väldigt tacksam om ni kunde kommentera detta!

Andra bloggar om:
, och .

6 kommentarer:

Fia sa...

Jag sparade många av mina båda gudbarns teckningar när de var små, och några av deras prov. När Anna gifte sig gjorde jag en brudkista till henne och använde hennes alster som decoupage. En liten lapp som hon skrev som 7åring satte jag längst upp på kistan...den sa "Ja ska alldrig pusa på nån pojk"..sedan lackade jag flera gånger. Hon blev jätteglad. Jag gjorde två stora blomkrukor och använde Johannes teckningar som decoupage på dem, de står i hans vardagsrum nu.
Kanske en idè?

Anne sa...

I somras rensade vi tillsammans ur makens mormors hem (alltså min svärmors mamma). Damen hade sparat allt (läs allt), till exempel sina barns julklappsönskelistor från 1953. Efter denna uppröjning fick både M och jag oss en tankeställare, nämligen att inte behöver sparas i form av alla små papperslappar, teckningar och prov med mera som kommer under ett helt liv. Minnena finns inom en och man kan inte spara på allting.
Även om man sparar typ 70% blir det fortfarande väldigt mycket under årens lopp...
Min egen mamma har också slängt mycket av det jag gjort under barndomen, det hon sparat och arkiverat har jag numera själv fått och tar hand om. Det räcker med de saker jag har (och de är uppskattade!) men jag hade inte velat ha en hel källare full med lådor och pärmar med alla min grejer som hon sparat på sen jag var liten. Så selektivt urval förespåkar jag.

Annie alias UFOt sa...

När dottern min kommer hem med diverse alster från skolan ögnar jag igenom dem snabbt och kollar vad som definitivt kan slängas direkt. Resten lägger jag i en tidningskorg jag har enkom för detta ändamål. En gång i månaden ungefär går jag igenom innehållet i korgen och ser vad jag verkligen vill spara. Diverse fina teckningar, till exempel, samt en del läxpapper som är bra exempel på vad hon lärt sig på sista tiden. T.ex. några papper med multiplikation, några med stavningsövningar, etc. Plus givetvis projektarbeten hon slitit så enträget med.
När skolåret är slut ska jag sätta in detta i en pärm.

Sarah sa...

Min lilla plutt är så liten, 15 månader, så jag sparar verkligen allt! Nyhetsblad från dagis, kvitton på köpta grejer mm. Den stora tjejen (så kallad styvdotter) är jag lite mer selektiv med. Framför allt alla dessa datautskrifter i svartvitt med bilder på fåtöljer (jo då!) och hundar hon har hittat på nätet. Jag vet inte om det är mängden eller det faktum att hon inte är min egen som gör att jag faktiskt rensar lite, men det sliter ändå i bröstkorgen varje gång jag slänger en utskrift med en fåtölj, en tax och ett hjärta på... Är det en teckning har vi en hög vi lägger den i. Högen börjat likna en amöba och har snart tagit över arbetsrummet.
Ingen bra lösning här heller, alltså!

C sa...

Jag är iskall.
Jag slänger allt utom mästerverken. Såklart efter att första ha "ooo":at och "ahhhh":at över hur fantastiskt duktiga de är.
När mina grabbar sitter och målar och ritar gör de minst femton ark var. Då måste man vara selektiv.

Fast visst är det kul att ha när man blir stor. Mamma har sparat massor med saker från min barndom och det var otroligt kul att gå igenom, men hon har ju plats att spara. Det har inte vi. Så jag försöker spara det som är riktigt speciellt och slänger resten.

Jenny sa...

Jag sätter upp de bästa alstren en (kort) tid på kylskåpet och sparar förstås första huvudfotingen etc, men sen slänger jag! Skoningslöst åker klutter ("det är en dinosaurie, mamma") och div skolkonst. Fast jag har börjat ta digitalfoton av en del, ok att det inte är orignalet, men det är ett minne och det tar så väldans mycket mindre plats :-)! //kram kram