2007-03-14

Nu ska här lagas mat!

Satt och bläddrade i mina kokböcker och blev surare och surare. Nästan inget av mina gamla favvorecept gick att använda, alltid var det någon av ingredienserna som inte gick att få tag på; falukorv, Kelda, LagaLätt, lätt Créme Fraishe, listan kan göras lång.

Lösningen slog mig som en slägga i bakhuvudet: om jag inte kan laga mat av mina gamla recept så får jag väl skaffa nya då! Sagt och gjort, jag backade ut lilla Märtan ur garaget och åkte till favoritbokhandeln Books A Million och efter mycket velande och stor beslutsångest köptes den här boken:Eftersom vi läst ut "Charlotte´s Web" så köpte jag en ny bok till killarna att läsa vid läggdags; "The Adventures of Captain Underpants". Om den finns översatt till svenska - köp den! Den är en av de roligaste böcker jag läst på länge!

Nåväl, för att återgå till kokboken: den är jättebra och jag har redan prövat ett recept ur den, en pastasallad med lax, vindruvor och gurka. Jättegott! Ikväll ska jag göra en soppa med bönor och korv i. Jag har köpt ordentliga mätredskap också, de envisas ju med att mäta med cups här och det blir lite besvärligt att rusa till datorn för att kolla min omvandlare för att se hur många deciliter så-och-så många cups är. Vikt får jag fortfarande krångla med omvandlare, jag har tappat bort instruktionerna till min våg, så jag vet inte (eller överhuvudtaget om det går) hur man ställer in den att mäta i ounces istället för gram. Bestämmer vi oss att vi ska bli kvar här länge så får jag väl köpa en ny våg men hitills får det funka ändå.

Fram med grytor och stekpannor!

UPPDATERAT: Captain Underpants finns tydligen i Sverige också, då heter han Kapten Kalsipp.
Nåväl, det tramsiga namnet till trots: boken rekommenderas varmt!

Andra bloggar om:
, , , och .

6 kommentarer:

Sporty Spice sa...

Har exakt samma problem, mina receptböcker står mest och samlar damm. Själv hittar jag massor av bra recept på Sparkspeople.com (kolla under Resource Center och Recipes).

Vet du föresten vad motsvarigheten till dinkelmjöl kan tänkas vara?

//Petra

Anonym sa...

Det är inte så svårt att omvandla ounces till gram i huvudet. En ounce är 28 g, men runda av till 25 så blir det enklare.

Petra frågar om dinkelmjöl - i England används det under namnet Spelt flour (det heter ju spelt på svenska också), så det är väl bara att ge sig ut och leta efter det. :-)

Hej från susanne F

Victoria sa...

Ja, det kan nog heta båda dinkel och spelt här också, men jag har inte sett det i några affärer jag varit i. Det finns ett ställe som heter Wholefoods, kanske det finns där? /Victoria

Sporty Spice sa...

Ska genast ut och leta efter spelt flour! Och En Wholestore har vi i West Hartford. Thanx! =)

Sporty Spice sa...

Wholefoods menar jag såklart. Inte Wholestore.

ida sa...

Ah, det låter kul med lite nya idéer! Och Kelda saknar jag jättemycket... det hade också varit kul att prova deras nya "pannor" också. Här finns verkligen inget sånt där färdigblandat i kyldisken - trååk! Däremot har vi väldigt mycket olika alternativ på fetthalten i grädde. Ända ner till 5% går det, och det är väl som en LagaLätt? Väldigt bra tycker jag.

Än så länge klarar jag mig utan en våg, men det retar mig ibland att jag inte har någon... Däremot håller jag mig mest till svenska recept som jag hittar på nätet, och då funkar ju mitt vanliga måttset från svenska IKEA hur bra som helst. I värsta fall har jag ett halvlitermått som även mäter cups. :)

Något jag däremot var tvungen att göra en liten lathund för var ugnstemperaturer. Så nu sitter det en lapp på insidan av min receptbok med en tabell över celsius-farenheit. Bra att ha!