2008-06-02

Ficklampor och fingeravtryck

Jag gillar att kika på CSI. "Vanliga" CSI, CSI Miami, CSI New York, jag tittar på rubbet. Just nu, när jag tittar på ett inspelat avsnitt av CSI i Las Vegas med Grissom och hans kompisar, slår det mig att jag irriterar mig på de här programmen ibland.

Varför är det så att de där teknikerna tittar i en säng och hittar typ ett (1!) hårstrå och det visar sig vara det som löser hela fallet?! Jag vet inte hur det är med er andra, men jag har inte bara ett hårstrå i min säng. Det finns rätt så många, ska jag tala om för er!
Man hör aldrig att en CSItekniker rödögd från att ha glott i ett mikroskop i fem timmar, titta upp och sucka: "- Nu har jag testat alla femtiåtta hårstråna vi hittade i sängen, och alla är från offret."

Och så är det det där med ficklamporna. Tänk er att de går in i en lägenhet. Vare sig det är mitt på dagen eller mitt i natten, så nog kan man vara säker på att det är kolmörkt därinne. Men tänder de några lampor i taket? Nej du, de går där med sina små ficklampor och det ser ut som om det kan dyka upp galna yxmördare ur varje garderob eller ligga en hel hoper barnlik under varenda säng!

På sistone har jag sett att de är i utrymmen där det faktiskt är ljust, men minsann tar de inte fram sina små fjolliga ficklampor ändå!? Jajamensan. Vad är det med CSI och ficklampor!? Är de sponsrade av en ficklamptillverkare? Fick propsansvariga ett större parti ficklampor till ett bra pris men de har inte plats för dem i förrådet så de måste användas hela tiden? Är manusförfattarna ficklampsfetischister? Jag bara frågar.

Jag har också sett att de är inne i sina lokaler och genomsöker en bil. Man tycker att de borde ha tillräckligt med belysning i sina egna lokaler, men inte då! De har sina små ficklampor när de letar i bilen och minsann hittar de inte ETT hårstrå eller en liten bloddroppe som så påpassligt hjälper till att lösa mordet.

Och har ni tänkt på hur fingeravtrycken ser ut som de hittar? Säg att de har en flaska som de letar fingertryck på. Nästan alltid blir det ett finfint avtryck av ett finger eller kanske två, resten av flaskan är så ren och fin så. Hur bär du dig åt när du dricker bira ur en flaska? Sitter flaskan som gjuten i handen på dig, eller ställer du ner den åtminstone en gång? Trodde väl det. Det borde bli massor av avtryck, men det ser man minsann aldrig!

Så, nu har jag avreagerat mig på det. Nu känns det MYCKET bättre.

Andra bloggar om:
, , , och .

8 kommentarer:

Petra H sa...

Ha ha, jag har tom mer än 58 hårstrån i min (vår) säng - inne i någonslags hårfällningsperiod, det kanske är "vinterpälsen"?
Jag kan också bli sååå irriterad, TÄND LJUSET FÖR HELVETE!!
Ha en trevlig vecka trots CSI-irritationsmoment och husbesvikelse!

Desiree sa...

Hi hi ja du har helt rätt i dina observationer. Men det är nog inte meningen att man ska ställa sig sådana frågor. Jag som är forskare upptäcker massor med "små fel" de gör på sitt labb och andra saker som är helt otroliga som inte stämmer alls med verkligheten.

Grekland nu sa...

Jadu, sånt kan jag också sitta och reta mej på ibland. Och det där med fingeravtryck, det undrar jag också över. Vi hade inbrott här för ett tag sen och då kom en tekniker och spred ut ett svart pulver på en byrå. "Nej, det finns inga fingeravtryck här", säger han. Vadå, vi måste väl ha satt våra fingeravtryck på den byrån under 20 års tid, och hur kunde han direkt se att just tjuvens fingeravtryck inte fanns där?? Bara undrar...

Sporty Spice sa...

Hihi, precis samma saker som jag funderat på. Jag gjorde faktiskt en intervju med en svensk brottsplatstekniker för några år sedan och han sa att just det är den största skillnaden mellan CSI och verkligheten. För de hittar tusentals hårstrån och fingeravtryck. Aldrig bara ett. Det där med ficklampan är ju en klassiker. Samma sak i skräckfilmer - aldrig att de tänker lyset.

Camilla sa...

Hahahha ja du har alldeles rätt.

Alltid lika kul att läsa din blogg, du skriver alltid så man måste dra på smilbanden ;)

Marianne sa...

Exakt! Och så ska det vara så himla mörkt i alla filmer, så man ser ju ingenting vad de håller på med. Nu har jag nog inte sett just det programmet någon gång, men generellt, alltså. Jag blir tokig när allt utspelas i beckmörker och jag får gissa vad de håller på med i filmen. Hoppas det blir omodernt snart.

Synd på huset. Hoppas ni hittar något annat riktigt bra i närheten.

Victoria sa...

Petra: Jag tror att det går i vågor det där med håravfallet - ibland är jag övertygad om att jag måste köpa en peruk...

Desiree: Jag tror det är bra för mitt blodtryck att jag inte kan såna där saker för annars skulle jag reta ihjäl mig! ;o)

Grekland nu: Ja man tycker ju att efter 20 år borde det väl finnas något litet, litet fingeravtryck!? Fast ni kanske är superduktiga på att städa? :o)

Sporty Spice: Ja, man förstår ju att det skulle bli erbarmligt trist TV om man skulle få sitta och titta på när de plockar alla hundratals hårstrån - men de kan väl säga att de hittade många och att det-och-det hårstrået gav dem lösningen!? Inte som igår när jag tittade, då hittade Sarah Sidle ETT hårstrå från en rosa peruk! Jodå sörru.


Camilla: Det var gulligt skrivet, tack så mycket!!

Marianne: Preciiiis! De smyger runt i mörka trappor eller runt hörn och det kan vara mördare i varenda buske! Och man ser inte ett skit! Grrrrr....

Anonym sa...

CSI... vilken jävla massa junk! Trash-TV för medelklassens hemmafruar. Läs en bok för helvete...