2008-06-28

Fredagstema - MATLAGNING

Fredagens tema var matlagning och egentligen hade jag stora planer på att ta en massa foton på när jag lagade mat och kanske till och med ha med ett recept, men det blev så att den här veckan har jag inte lagat särskilt mycket mat. En av de få rätterna som jag ändå åstadkom var broccolisoppa, och sån gör sig inget vidare på bild, kan jag meddela.

Därför tänkte jag skriva lite om matlagning istället.

Jag är inget vidare på att laga mat, tycker inte det är särskilt roligt och framför allt tycker jag att det är ganska svårt. Jag stod inte i rätt kö när det delades ut matlagningsgener, för jag har ingen talang för det alls. Jag kan inte ens komma ihåg hur länge ett ägg ska kokas för att det ska bli lös- respektive hårdkokt!

Steka korv, köttbullar, hamburgare eller fiskpinnar är jag en fena på, men det är ju knappt matlagning om man ska vara ens det minsta petig. Något jag är bra på är dock "geggig" mat, ni vet; röror, soppor, gratänger, de flesta grytor och sånt.
Jag gör en grym korv stroganoff och skink- och potatisgratäng. Köttfärsås är jag också duktig på!

Förmodligen handlar det om att man inte behöver vara så förtvivlat noga när man lagar till sånt. Det är bara att blanda ihop lite av det ena och lite av det andra som man tycker om och så något blött på det och så brukar det bli riktigt bra!
Jag tror aldrig att min köttfärssås blivit likadan två gånger i rad, mina barn kommer inte kunna säga "Åh, det här smakar PRECIS som mammas köttfärssås" när de blir stora, för det blir alltid olika. Det kan bli svamp, majs, paprika, linser, vanlig gul lök, purjo, ketchup, tabasco, allt beror på tillgång och humör för dagen.

Jag känner oftast att det är trist att vara begränsad till ett recept som noga dikterar teskedar och kryddmått hit och dit, även om jag kan tycka att det är bra första gången jag provar ett nytt recept. När jag sen "lärt mig" receptet så finns det oftast utrymme för improvisationer. Sen tycker jag att det är roligt med kryddor, men eftersom jag har två barn som inte tycker om sånt något vidare ("Mamma, vad är de där svarta prickarna? Det är staaaarkt!") så jag har fått lära mig att krydda mycket måttligt och sen får J och jag ta mer sen när vi väl äter.

Något som är viktigt i matlagningen är att man har rätt redskap. Inget retar mig så som när min favoritsked är i diskmaskinen när jag ska röra i min köttfärsås! Därför har vi oftast minst två av allting så det alltid ska finnas det man vill ha. Jag har en förkärlek för min stora stekpanna med höga kanter, där lagar jag allt från omelett till grytor. Omelett är förresten faktiskt något som jag precis nyligen lyckats bemästra, tidigare försök har bara slutat i äggröra. Nu åstadkommer jag riktigt fina skinkomeletter till de små gossarna när de vill ha sånt till frukost.
Just maträtter där man bara behöver en enda gryta eller ugnsform gillar jag - det blir ju mindre att diska! Jag gillar INTE när varenda platta på spisen är upptagen av små kastruller hit och dit med sås, grönsaker, potatis/ris och så kött eller fisk! Det kan vara kul ibland att göra så, men det blir så stökigt och mycket disk och framför allt har jag svårt att få till det så att allt är färdigt samtidigt! Alltid blir det nåt som får vänta, såsen får skinn, broccolin kall eller pastan degig. Men det kommer väl med övning antar jag och eftersom jag undviker den typen av matlagning lär det vänta på sig. Men jag har en matlagningskunnig man, så jag kan oftast luta mig mot honom i såna situationer.

Jag kommer ihåg när vi först träffades och han kunde berätta för mig i telefonen att han stod och gjorde någon sorts gryta med räkor och grönsaker, det var för mig helt otroligt, att han dels stod och gjorde sånt jobb till bara sig själv, och att han som kille frivilligt stod i köket och lagade riktig mat! Ack ja. Alla kan ju inte vara som undertecknad som var stammis på pizzerian intill och hade frysen full av färdig mat som bara var att värma i mikron...

Matlagningen här i USA skiljer sig rätt mycket från den i Sverige. Man går ofta ut och äter här, eller äter take-out i mycket större utsträckning än vad vi är vana vid. Vid stora högtider och helger lagar man dock maten själv, vad jag förstått. Då
är det ofta just maten som står i centrum, då fixar och grejar man i många timmar till stora släkten kommer och sätter sig till bords.

För övrigt har jag (eftersom jag naturligtvis missade förra EFIT-dagen) bestämt mig för att ha en egen EFIT idag. Foton kommer att läggas upp kontinuerligt under dagen på EFIT-sidan. Välkomna dit!

Det här är det sista delen av Fredagstema som kommer innan sommarledigheten. Vi startar igen med fredagsteman i september, då fina Petra i Puerto Rico kommer att ta över. Hon har redan snickrat till vilka ämnen som gäller, så gå dit och kika vetja! Jag kommer också att ha dem här i högermarginalen som vanligt.

Andra bloggar om:
, , , och .

8 kommentarer:

Fundersam Cecilia sa...

Haha,jag är likadan.Kommer inte ihåg det där med hur länge ägg ska kokas osv.Jag förstår inte att det ska vara så svårt att komma ihåg.Gillar inte heller när det är fullt på alla plattor på spisen,jag har noll koll då känner jag....särskilt som jag inte är förtjust i våran spis.Ha en trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Å vad kul att din man är så bra på matlagning och tycker det är kul eftersom du itne tycker det är lika roligt.! Då kompletterar ni varandra! Du kan göra all "geggig" mat och han kan göra den som kräver fler än en gryta på spisen! ;-)

Ja har flera vänner där hon aldrig lagar mat pga av inge intresse, och där han är superduktig kock! Skitkul att äta hos dessa par för man får alltid värsta superrätterna där! Som att gå på fin restaurang.
jag är nog mer för att laga enkel mat eller om man bjuder många så gör jag ofta buffé för jag tycker det är enklare så. Att fixa en del olika rätter och hoppas att alla ska hitta åtminstone något de gillar.

Och du det där med ägg har jag insett är svårt! Kollade på en gammal säsong av Top Chef och då var ett av deras "prov" att fixa äggen rätt. Detta var tydlgien jättesvårt, så du ska inte skämmas om du har svårt med hård- resp lölskokta ägg eller just lärt dig att göra en bra omelett!!!! Detta är tydligen inte så lätt!
Kram!

Annieverse sa...

Jag är ett stort fan av ugnsrätter, när jag ska laga mat är det minst en "beståndsdel" som ska vara i ugnen, helst flera (typ lax och klyftpotatis), för jag gillar inte heller en överbelamrad spis...

Marianne sa...

Hahaha, du är för rolig! "... och så något blött på det." Men det är helt rätt. Recept är till för att vara vägledande, vissa tycker om vitlök och då är två klyftor för lite medan andra inte är så förtjusta och då är det för mycket. Utom när man kanske ska laga någon speciell rätt, som, eh ... sjötunga Walewska eller så, då. Haha, Sånt gör jag ALDRIG. Och så när man ska baka, då är jag superpetig med måtten eftersom jag inte greppar kemin i bakningen.

Du är ju duktig på att baka förresten! Och jag tycker att det låter som om du är väldigt duktig på att laga mat.

Håller fullständigt med om att det helst ska vara max två grytor på spisen, en med potatis el dyl och en med själva rätten. Allra helst i ugnen i bara en form så man slipper så mycket disk och så att man kan gå därifrån och göra något annat medan maten blir klar utan att behöva röra och passa och fixa. Vi har ytterst sällan separat sås och varma grönsaker för sig själv. Antingen är grönsakerna med i pannan, eller så är de kalla typ sallad. Tärnade rotsaker i botten på en ugnsform och så kyckling ovanpå är jättebra, till exempel. In med eländet i ugnen och gå och läs bloggar tills det är klart att äta : D

Ha en jätteskön söndag, och stort TACK för alla jättebra teman under månaden. De har varit både utmanande och roliga!

Victoria sa...

Cecilia: Nej, gillar man inte spisen så gör det inte saken lättare! Jag mins när vi bodde i UK, då hade vi gasspis såklart. Jag vet inte hur många kastruller jag förstörde på den spisen...

Saltis: Jaha, om de på Top Chef hade problem med äggen så behöver ajag tydligen inte skämmas! ;o) Kram!

Anniverse: Precis! Ugnen är min bästa, bästa kompis!

Marianne: Jo, baka kan jag faktiskt rätt så bra (utom den gången när mamma och jag hade i matskedar salt i stället för teskedar....) men så är jag noga med måtten också!
Vad trevligt att du tyckte om mina fredagsteman!

Fritt ur hjärtat sa...

Orecis så blir det för mina barn också, inget smakar sammam två gånger. Men jag har i motsats till dig en enorm glädje i bröstet när det puttrar på alla plattor samtidigt. Jag älskar verkligen matlagning. Även om jag precis som du även kan konsten att få ihop lite fiskpinnar eller köttbullar;-)

Desiree sa...

Jag är inte heller så jättenoga med exakta mått då jag lagar mat. Jag brukar sällan följa ett recept till punkt och pricka utan ändrar och kryddar till extra själv. Kryddor är som du säger jättekul. Det finns så mycket roliga kryddor förutom salt och peppar. Här nere i södern finns de ju massor med olika kryddblandingar som jag upptäckt och gärna provar. Jag tycker också det är jobbigt när man använt typ alla grytor och det är disk över allt. När jag gör matpajer gör jag alltid minst fyra stycken så att man har så att det räcker framöver för köket ser alltid ut som ett bombnedslag efter detta med mjöl och massor med disk. Man behöver ju inte vara duktig på massor av rätter bara man har några stycken som man gillar och som blir lyckade så klara man sig jättelångt. Just köttfärssås kan man som du tar upp blanda ner lite vad man haver i kylen. Det blir riktigt gott.

Anne sa...

Vad kul läsa ditt inlägg, bra tolkning! Jag har förstått av tidigare inlägg att röror och sånt är din grej. Sån mat tycker jag är så gott, som du säger, så tror jag det är enklare lyckas med sånt också för det kan liksom inte gå fel och det får gärna smaka olika från gång till gång.