2009-09-26

Fredagstema - För att överraska/överrumpla mig måste du...

Orden överraskad och överrumplad har olika laddning tycker jag, att bli överraskad associerar jag till något roligt och trevligt, blommor en vanlig dag, en oväntad present...
Överrumplad däremot, känns som att hamna i en oväntad och kanske jobbig eller pinsam situation och man vet inte hur man ska agera eller vad man ska säga.

För att jag ska bli överaskad behövs inte så mycket. Mitt liv är ganska inrutat så det behövs bara ett oväntat brev eller telefonsamtal för att jag ska bli glatt överraskad. Mina barn överraskar mig varje dag, med handlingar och ord. De lär sig så mycket i skolan, de säger så många kloka saker och de är så duktiga. J överraskar mig också ibland, med blommor och presenter, laptopen till exempel, färddatorn till bilen och den nya kameran. Han hittar också på roliga saker vi kan göra; åka på minisemester eller bada i havet eller kanske gå på restaurang och äta frukost en vanlig lördag sådär utan anledning, bara för att det är trevligt.

Att överrumpla mig är också ganska lätt, och det tycker jag inte alls om. Min bekvämlighetsbubbla är mycket stark och att röra mig utanför den gör mig mycket osäker och obekväm. Att åka någonstans där jag aldrig har varit och sen göra något jag aldrig gjort är väldigt otäckt. Jag vill vara extremt förberedd, veta precis hur jag ska köra, hur lång tid det kan ta, sen vill jag gärna veta vad som väntar mig, vem jag ska träffa, vad han/hon kan tänkas säga och fråga, vad som förväntas av mig.
Som alla förstår är det stort utrymme för osäkerhet och det gillar jag inte.

Det ena är bra och det andra är dåligt. Båda är en del av livet. Det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen.

6 kommentarer:

Annika sa...

Du och jag är så löjligt lika i så mångt och mkt att det inte är sant.
Det har jag tänkt på så många ggr, inte minst i i dagens inlägg där definieringen av "överrumplad" skulle kunna vara skriven av mig själv.
Hoppas att vi ngn ggn får tillfälle att ses IRL, undrar just hur DET skulle kännas :-)
Kram!!

Victoria sa...

Annika: Haha! Det vore jättekul att ses någon gång!!! Kram!

Lullun sa...

Det låter som om ni har det så härligt i er familj på många sätt. Visst är det härligt med överraskningar på det viset. Att bli överrumplad, ja det är ju så klart något annat. Turligt nog tacklar jag det ganska ok, men det är ju klart, jag har också en stark planeringsgen som slår igenom ibland. ;-)

Saltistjejen sa...

Du, kanske kommer du en dag överraska dig själv med att bara ta det coolt när du blir överrumplad?!?!?? ;-)
Vem vet?
Själv förstår jag dig. I många situationer vill jag gärna känna att jag ahr så mycket kontroll som går. Även om det inte alltid går att ha full koll så vill man gärna vara såpass förberedd att just en överrumpling inte ksa få en heeelt ur balans.
Kramar!!

Desiree sa...

Du är inte ensam för jag har också en bekvämlighetszon som jag blir orolig om jag måste ta allt för stort steg från. Överrumplad gillar jag inte som sagt. Att ha koll och kontroll är ofta viktigt för mig. Ha det gott och hoppas att du slipper bli överrumplad men bara glatt överraskad.

Anna, Fair and True sa...

Så sant det du skrev på slutet om att både ock är en del av livet.

Jag har inga barn ännu men kan tänka mig att barn överraskar hela tiden, både med stort och smått!