2010-07-05

Nytt denna veckan

Måndag igen och ny vecka.
Förra veckan var inte rolig, jag har varit väldigt trött och haft huvudvärk hela tiden.

Som ni kanske vet hade vi en tid för att träffa en specialist nere på ett sjukhus i Miami förrförra veckan.

Hon sa att mina prover tydde på att cancern hade gått upp i hinnan som omger hjärnan. Därför rekommenderade hon att en sk Ommaya Reservoir ska opereras in i mitt huvud. Man borrar hål i skallbenet och sätter in som en liten knapp under huden. Från knappen går en tunn kateter ner i de vätskefyllda områdena i hjärnan.
Min cancerläkare kan sedan spruta in cellgifter med en nål direkt i hjärnan via den lilla knappen i huvudet. Det tar bara en kvart och ska ge minimalt med bieffekter. En annan sak som är bra är att han gör det på samma ställe som jag får mina vanliga cellgifter, jag behöver inte åka ner till Miami för att göra det.

Dessutom vill de att jag ska få extra starka cellgifter utöver de vanliga, jag kommer då att läggas in under fyra-fem dagar eftersom man kan bli ganska dålig av dessa starka gifter. De vill kunna ge till exempel blod, plättar, plasma, dropp, mediciner mot illamående och annat som kan hjälpa mig klara av behandligen så bra som möjligt. En vanlig bieffekt är att man får otäcka blåsor i munnen av cellgifterna och får svårt att äta, därför vill de att man ska vara på sjukhus och få dropp så man får i sig tillräckligt med näring.
När den behandlingen ska starta vet jag inte riktigt, men om mina värden är tillräckligt bra (vi ska på provtagning imorgon) kommer Ommaya Reservoiren sättas in på torsdag.

Som ni säkert förstår är jag rätt orolig inför detta. Att tänka sig att någon ska in och rota i min hjärna känns inte bra, men samtidigt vet jag att det är nödvändigt för att jag ska kunna bli frisk igen.

Idag känner jag mig riktigt pigg, inte alls mycket huvudvärk och jag har sovit hyfsat inatt. Vi ska strax åka till sjukhuset på ett Pre-Op möte om torsdag och efter det kanske vi går och tittar på bio.

Kramar/Vic

23 kommentarer:

Marianne sa...

Så skönt att läsa att du är lite piggare nu efter förra veckan. Alla bra dagar är guld för dig nu förstår jag. Och jag förstår att du känner obehag inför den där operationen, men du får väl tänka på att de är riktigt skickliga i dag, det är inte femtiotal längre. Nu gör de allt med ultraprecision. Och sedan blir behandlingarna lättare, slippa de där ryggmärgsinsprutningarna.

Skönt också att det går så snabbt allting, att du slipper vänta och vänta och vänta på behandlingarna. På de där elaka cellerna och mosa dem!

Hoppas att du får bra besked på sjukhuset och känner för bio!

STORA JÄTTEKRAMAR!

JoVi sa...

Skönt att du haft en dag med mindre huvudvärk, hoppas ni kom i väg på bion.

Håller tummar och tår för att allt ska gå så bra som möjligt! Stora styrkekramar! /JoVi

Lotta K sa...

Det där låter läskigt, men du är modig och stark och du kommer att klara av det. Jag tänker på dig ofta. Det är verkligen en ond sjukdom som du skriver. Lita på läkarna och låt dem jobba! Det är deras jobb att oroa sig, ditt jobb att show up! Stor kram till dig och din man från mig.

Petra H sa...

Åh, vad jag tänker på dig och håller tummarna!! Jag håller med Marianne, läkarna är väldigt skickliga nuförtiden och vet vad de gör.
Stora kramar och hoppas att du får fortsätta att njuta av att kunna somna om på morgnarna och äta tre rätter om dagen den här veckan!

Mrs Clapper sa...

Det låter väldigt jobbigt att gå igenom, jag kan inte ens föreställa mig. Men det är fantastiskt vad de kan göra! Det låter som om du är i oerhört goda händer och att de ha full koll på allt. Det kommer bli så bra!

Mrs F sa...

Skönt att du har sluppit din jobbiga huvudvärk! Har läst om din resa. Hoppas verkligen att allt kommer att bli bra för dig! Håller med de andra tjejerna, läkarna är väldigt skickliga nuförtiden. Läste lite längre tillbaka i din blogg att du hälsade till någon i Åseda. Bor själv där, min man är uppvuxen i samhället. Har du eller din man kanske släkt här? Många styrkekramar Sandra (hittade hit från Mammigranten)

Anonym sa...

Men vad du får gå igenom. Jag kan bara hoppas och tro att allt går bra och att du får så få negativa effekter som möjligt. De säger att det måste blir förjäkligt innan det vänder och jag antar att du är vid vändningen nu. Hejja Victoria!
/Kiddan

Taina sa...

Åh vad bra att du har kunnat sova hyfsat. Och att du känner dig piggare såklart. Gå på bio är ju alltid kul. Med popcorn och godis såklart!

Kramar från mig i CT
Taina

Anonym sa...

Vad sköt att du känner dig lite bättre. Allt kommer att gå jättebra. Läkarna är så skickliga idag.
Bamse kramar T,E,A,K

Saltistjejen sa...

Ålskade VÄNNEN!!!
Jag är så glad att du har dagar då du känner dig bättre, piggare och inte har ont eler mår illa. Att du sedan känner dig orolig för de ingrepp som ska ske förstår jag till fullo. Men sjukvården idag ÄR otroligt bra!! Verkligen. Självfallet ska man inte gömma sin oro utan försöka tt istället fråga så mycket du kan och känner att du behöver om alla de ingrepp och behandlingar som olika läkare pratar med er om. Att försöka få så mycket information som möjligt (relevant sådan) kan ofta minska ens oro något.
Jag tycker det låter BRA att de ska kruta på ordentligt med starka cellgifter. ÄVEN om jag inser att detta kommer ge dig biverkningar. Jobbiga hemska sådana. MEN jag hoppas och tror att starka gifter kommer kunna ge bra resultat i slutet även om vägen dit kommer kännas överdjävlig ibland. Men på något sätt är det ju det starka man vill åt eftrsom det kommer att sätta hårt mot hårt mot de elaka cellerna.
Är den där saken som de ska operera in i huvudet en s.k "shunt"??? Sådana brukar man ju använda för att kunna balansera vätsektrycket i huvudet med. Det är i sådana fall ett rutinigrepp att sätta in en sådan. Inte roligt kanske, men något som inte ska vara något "svårt" ingrepp, utan sådant som görs regelbundet.
DU är OTROLIGT STARK VIC!!!!!
Jag TYCKER verkligen det!!!!!
Modig stark och TÅLIG: Precis de egenskaper som behövs för att klara av den jobbiga väg du just nu vandrar. ENVIS också! :-)
Mina tankar finns varje dag hos dig! Det ska du veta.
KRAAAAAAAMAR!!!!

mallan sa...

Ja hjälp! Inte konstigt du känner oro... Det kommer ju gå bra och det kommer bli bra. Hoppas du kan tänka mest på det och inte det läskiga.

Du är min idol! Heja dig! Kämpa på!

Stor kram!

Sandra sa...

Vad skönt att du känner dig piggare och att ni kom i väg på bio. Härligt!

Jag förstår verkligen din oro inför det som komma skall.. Usch..

Men det är väl bara att gilla läget och göra allt för att bli frisk igen liksom...

Kram kram kram till dig!

Kerstin sa...

Jag förstår att du är orolig. Det skulle jag också vara. Hoppas att det går bra på pre-op mötet och att ni kommer er iväg på bion. Kan vara kul att göra nåt annat.
Sköt om dig.

Jessica sa...

Du ska se att det kommer ga jattebra. Men attans vad du far ga igenom tjejen. Tur att du har varldens basta Johan vid din sida. Tanker massor pa dig!!!
StyrkeKram fran oss.

Anne sa...

Jag förstår till fullo att du är orolig inför ingreppet och den operationen, men som du skrev, det är vad som krävs för att du ska bli bra igen och när du tänker så, så hoppas jag att du kan känna att du kan ta "allt". Allt det onda du pinas med har det bästa syftet, att få dig frisk igen. Det låter oerhört tufft med de extra cellgiftsbehandlingarna, men det kommer du att klara, när det är dags för dem. Du är duktig, tapper och kämpar på så bra. Det känns så bra att läsa att du fått lite "andrum" och varit fri från huvudvärk, känt dig piggare och sovit rätt bra.
Tusen tack för att du orkar skriva och uppdatera här med allt som händer!
Ständigt i mina tankar, många kramar!

Desiree sa...

Du är stark Victoria. Det har du redan visat på så många sätt, du kommer att fixa det här också. Men visst förstår jag absolut din oro över både operationen med cellgifterna i hjärnan och den starka kuren som du ska behöva genomgå. Räcker det med en sådan stark kur eller kommer det handla om flera så som med de kurer du redan klarat av? Jag är iallfall jätteglad över att du har mått bra och fått njuta av dagen med bio och allt. Du får fokusera på de bra dagarna och tänka på att när du klarat av alla dessa kurer så ska ditt liv bara få bestå av BRA dagar.
En bamse kram!

SoCal Helene sa...

Hoppas att mötet gick OK och att du och din goa gubbe hade en mysig date med bio och förhoppnigsvis en god middag!!
oxoxo, Helene

veronika sa...

Så skönt att höra att du kännt dig bättre på sistone, att du sluppit huvudvärk.
Vad bra att de ger dig så snabb behandling!
Kram!

Fransyskan sa...

Jag kan inte ens föreställa mig vad du går igenom just nu, men en sak vet jag: med envishet, vilja, motivation och en stor dos gott humör kommer man längst. Du klarar det här, behandlingstiden är en droppe i havet mot det långa härliga liv du har framför dig. Tänk positivt och lita på läkarna. Kan inte låta bli att säga det igen, du ser underbar ut på ditt nya profilfoto! Kram

Linda sa...

Skönt att höra att en del dagar är "bra" dagar för dej! Skickar massor av varma styrkekramar! KRAM <3

Victoria sa...

Mrs F: Båda mina föräldrar är uppväxta i Åseda, och min mans yngste bror bor där.

Saltis: Jag är osäker på vad en shunt är, men jag tror inte att det är en sån som ska opereras in (men vet som sagt inte säkert).

Desiree: Tyvärr ska det bli flera starka cellgiftsbehandlingar, jag trodde först att det bara skulle bli en, men det verkar som det skulle bli 4-6 stycken...

Alla ni andra: TACK för era underbara kommentarer!

anna of sweden sa...

Jag håller tummarna för dig.
Och tänker på dig - ja, det gör jag mest hela tiden.

Limegröna (är det fortfarande en bra färg?) kramar!

Anette sa...

Jag vill bara säga kram och jag tänker på dig varje dag!

Anette