2010-08-21

Nya dator, typ

Nu har Johan installerat Windows7 pa laptopen och inget ar sig likt. Inget svenskt tangentbord sa ni far fantisera om var alla prickar och ringar ska sitta. Skrivbordsinstallningarna far jag ingen ordning pa, allt ar sa stort och klunsigt och liksom skevt, jag ar ju van med superfin upplosning och nu ser det ut som en synsvag ager datorn... Jag kanner inte igen mig, det ar som om det inte min dator langre fast vi brukade var bastisar innan Outlook borjade skicka ut onda e-postmeddelanden till alla i min adressbok mitt i natten. Pa tal om det sa ar nog alla mina nogsamt arkiverade mappar fulla med e-post borta for alltid. Lika bra det, kanske. Jag bara arkiverar av gammal vana och sen tittar jag sallan pa dem igen. Lika bra att borja om pa nytt och forsoka att inte samla pa mig sa mycket till ingen nytta. Det kanns som om det skulle kunna vara en av de saker jag ska satsa pa i mitt nya liv, nar jag blir frisk och kan borja om igen. Inte bara harva pa i de gamla vanliga hjulsparen utan forsoka tanka nytt, tanka ratt.

Ute skiner solen, som om ingenting hant. Det ar varmt, sa varmt att det inte gar att sitta ute ens i skuggan utan att forsmakta (utan snus i tre dagar forsmakta vi pa denna o) av varmeslag. Tank i vintras nar vi at nastan varenda maltid ute pa baksidan och VILLE sitta i solen for i skuggan var det for kallt. Harliga tider! Jag langtar tills det blir svalt igen, nar solen forsvinner over hustaket redan strax efter tva pa eftermiddagen och hela baksidan ligger i skugga.

Idag ar det dag sex efter min R-chop chemo (da jag aker in pa Dr Feinsteins mottagning och sitter i ett par timmar med fem-sex olika sorters dropp i armen). I fem dagar efter behandligen ska jag ta en sarskild sorts tabletter, jag vet inte riktigt vad det ar, nagon sorts steroider tror jag och de ar valdigt ackliga och far mig nastan att krakas nar jag tar dem. De gor mig ganska pigg pa dagarna (bra) men gor att jag sover om mojligt annu samre an vanligt pa natterna (daligt) sa jag ar glad att de fem dagarna ar over for den har gangen. Det kanns OK att vara lite trottare pa dagen, man kan ju alltid ga och lagga sig en stund, men att inte kunna sova pa natterna tar snart knacken pa mig! Jag vaknar alltid minst tre ganger per natt och det ar sa storande att jag skulle kunna bli skogstokig! Jag tar somntabletter men de tycks inte hjalpa ett enda dugg, jag vaknar likt forbannat i alla fall.

Hursomhelst. Jag har bara en enda sadan behandling kvar att ga igenom, fatta, en enda! Jag har ocksa kvar tva av de langrandiga behandlingarna dar jag maste aka in pa sjukhuset (inga biverkningar av dem hittills, men sa otroligt trist att sitta och uggla pa sjukhus i manga dagar nar man bara vill vara hemma) och sa fyra eller fem behandlingar dar jag far cellgift i min Ommaya. De gor tester pa vatskan de suger ut varje gang men den har visat negativt varenda gang sa, for att fritt citera (och oversatta) Dr Feinstein: "fanns det nagot i huvudet sa borde det varit borta sedan lange" och det ar det vi tror och hoppas pa. :o)

Annars mar jag bra. Jag kan ata och mar inte illa nu nar jag fatt de nya och starkare illamaendetabletterna. Ett problem ar dock att jag har sa daliga varden pa mina vita blodkroppar och alltsa har dalig motstandskraft mot bakterier, sa jag far inte ata vad jag vill. Jag far inte ata otillagade gronsaker (sallad, tomater etc) eller frukt som inte gar att skala. Jag far inte ata salami, brie eller annat som inte ar "tillagat" eller ordentligt pastoriserat. Dessutom har vi last pa internet att cancerceller lever pa socker, sa att man ska forsoka ata sa lite sant som mojligt. Ingen choklad alltsa... Fett ar daremot OK, sa jag lutar mer och mer at att ga over pa GI och LCHF-diet sa smatt men det ar lite lurigt nar jag ar sa begransad pa gronsaksfronten. Det ar lite bokigt att borja koka gronsaker till frukost! Men jag har de senaste tva frukosterna atit keso, ett kokt agg och strimlad rokt skinka och det ar mycket gott och jag star mig bra fram till lunch. Det ar annat an en skal Kellogs Special-K det! Idag stekte jag till och med pa lite champinjoner, det var smaskens som ombyte. Jag far inte ga ut och ata (vi fuskade pa var brollopsdag forra veckan) och ska akta mig for folksamlingar i allmanhet och sjuka och forkylda personer i synnerhet.

Och det ar daligt med haret, lite fjun ar allt som syns och det ar inga utsikter till att det ska vaxa overhuvudtaget medan jag tar mina cellgifter. Lite trist men man vanjer sig vid allt sags det. Ogonbrynen ar helt knasiga och jag har tappat nastan alla mina ogonfransar, dem som jag var sa stolt over! Men det ar ett litet pris att betala, bara jag snart blir frisk igen. Jag ar faktiskt ratt trott pa att vara sjuk, det far vara nog nu.

Ja, de tycker jag vi bestammer. Lagom till min fodelsedag, den 21:a oktober ska jag vara friskforklarad. Fragor pa det?

18 kommentarer:

S w e F l o sa...

Jag är glad att höra att du verkar så framåt! En sak jag tänkte på, var försiktig med ägg, det är ju tydligen en stor återkallelse på just ägg, vet inte om det bara är i Florida eller hela landet. Vi hade tydligen en kartong som var återkalald, men som tur var hade jag inte börjat på den ännu. Salmonella är ju inget som någon vill dras med, och absolut inte du! Men om jag kommer ihåg korrekt ska det vara OK så änge äggen är väl tillagade. Men bara så att du är försiktig! Socker, ja fy fan säge rjag. Det hade varit svårt för mig, är enormt sockerberoende tror jag, mest vad gäller god då. Har inget extra socker i mat eller dryck. Och så Coca Cola! Försöker verkligen begränsa mig, men det är svårt!

Jag tänker mycket på dig och sänder styrkekramar, även om jag inte kommenterar så ofta. Kram!

Mrs Clapper sa...

Hej! Jag äter lite den sortens diet, pga allergi. Det är ju super med tex omelett till frukost. Och en annan sak jag brukar göra är att göra ett storkok med en väldig massa paprika, vitlök, krossade tomater och lite örter. Det är jättebra att äta både kallt till något som biffar eller kött, blanda i omeletten, eller spä med grädde till en soppa. Det är rätt smidigt att ha sådana små förpackningar i frysen så blir det inte så omständigt när man ska laga mat.

Jag äter alltid lagad mat till frukost och nu tycker jag det är mycket godare! (Även om mina bekanta tittar lite konstigt på mig när jag hugger in på en köttfärslimpa kl 07...)

Lotta K sa...

Hej igen! Vad roligt att du mår så mycket bättre! Heja! Du klarar vad som är kvar lätt som en lätt!

Vill bara säga att du inte behöver vara orolig för att äta socker. Jag har haft precis denna diskussion med min cancerdoktor. Cancerceller lever inte av socker, när de och andra celler till slut får näringen är allt nedbrutet på samma sätt. Om det var socker eller ej från början gör ingen skillnad. Vad man skall akta sig för, enl min cancerdoktor, är övervikt (och där är ju socker en faktor, förstås). Det finns samband mellan lagrat fett och östrogen hos kvinnor, och det kan vara olämpligt med extra östrogen. Man kan läsa massor på internet, det gör mig tokig, så jag brukar kolla med min doktor vad hon säger. Ofta kan hon förklara på ett sätt som verkar vettigt.

Gunilla D sa...

Vilket bra beslut! Att du ska vara frisk i oktober. Men det där med maten låter trist, men det är ju bara att göra som läkaren säger. Tids nog får du äta det du vill igen. /Kram

KARLAVAGNEN sa...

Nä inga frågor. Tycker att vi klubbar detta beslutet y punto!

Härligt att höra att du verkar vara piggare trots alla behandlingar etc.

Kalles Kaviar macka m kokt ägg till frukost skulle kanske funka? Funderar på om det innehåller något du inte får äta.

Kram! Å ivrig påhejning från España. Mitt ute på schlätta.

Desiree sa...

Nejdå inga frågor. Jag tycker att vi klubbar igenom att du ska vara frisk till din födelsedag och fira riktigt ordentligt. Jag är glad att behandlingarna går som de ska och att de tar död på de där elaka cancer cellerna. Skönt att du inte har så många behandlingar kvar och slipper må ritktigt dåligt även om du har problem med att sova om nätterna för det måste vara urjobbigt. Men härda ut liiiite till bara så är det hela snart bakom dig och du kan stänga den dörren. Synd att det är sådana begränsningar på maten men det får man väl också se som en period. Gröt gillade du inte eller hur? Yoghurt med frukt (naturell yoghurt med frukt som du skalar). Frusen frukt får du äta det eller koka en jordgubbskompott och blanda med yoghurt?
Det viktiga är ju att du får bli frisk så kommer håret att börja växa ut igen och du får äta vad du vill igen. Hoppas att det löser sig med nya datorn också och att ni blir kompisar.

KRam och sköt om dig.
D

Jenny sa...

Absolut inga frågor, bara ett enda stort ljungande JA!!! SJÄLVKLART!! Så härligt att höra att du mår lite bättre!! Stor kram!

Anonym sa...

Det verkar gå framåt fint för dig!
Stekt svamp till frukost - åh, det låter smaskens! Tänker jag också prova. Kanske svampomelett med?
Windows 7 blir nog bra när du har vant dig. Det är alltid bökigt att byta. Själv har jag en liten mac sedan några dagar och försöker lära mig den...

AnnaA sa...

Inga frågor på det, låter bra tycker jag.
Omstart sen. Nya tankar, nya vyer... Låter spännande. Heja!

Anna, Fair and True sa...

Skönt att det är nedräkning på behandlingarna! Bra med ett mål - frisk oktober låter bra!

Marianne sa...

Det låter som en perfekt plan! På din födelsedag ska du vara frisk och kunna gå ut och fira utan att smyga för doktorn!

Så skönt att du verkligen kan börja räkna ner på behandlingarna nu! Och att de inte hittar mer i huvudet!!!!!!!!! Ursäkta alla utropstecken, men det är verkligen skönt att höra! OCH skönt att du mår rätt bra trots alla gifter de pumpar i dig.

Håller helt med om den där värmen, jag bara längtar tills det börjar bli lite svalare så man får lust att sitta på balkongen igen. Just nu tycker jag att det är jobbigt att bara gå till bilen och sätta sig ...

STOR KRAM!

anna of sweden sa...

Det bestämmer vi!

Stor kram!

Dosiss sa...

Ja nu är du snart nära mâllinjen, bara slutspurten kvar. Mitt tips till dig är att du gâr och fâr en riktigt skönhetsbehandling med att vad det innebär när du har slutat tagit alla dina mediciner.

Annika sa...

Det låter som om du känner dig i hyfsad form, och det är härligt.
JAPP, den 21 oktober blir datumet D, det bestämmer vi nu. No further questions what so EVER!!!
Kram!

Saltistjejen sa...

VÄNNEN!!!
Du jag är så glad att läsa det här inlägget. Det andas så mycket energi. Att du är arg på din sömnlöshet är bra. ILSKA är ett friskhetstecken! Det är oftast bättre att bli lite ilsk än att bara vara helt likgiltig.
Trist med datorn, men kanske det blir bättre senare? kan man ladda ner ngn uppdatering eller mjukvara som gör att det blir bättre bild igen???
Det där med dieten är svårt. Att hitta rätt balans som dessutom gör att man känner att man inte blir helt uttråkad är svårt när det är många saker man inte får/kan äta. Jag känner många med olika allergier som begränsar och som har liknande problem. En jag känner har BÅDE glutenallergi och är laktosintolerant. INGEN kul kombo!!!! Dessutom gäler ju detta hela livet för henne. Du har ju enbart "diet" en tid vilket du kanske kan försöka trösta dig med när det känns tråkigt.
Vad gäller socker och cancer blev jag lite nyfiken. Jag forskade ju i tumörbiologi när jag var yngre (det jag jobbade med under min doktorandperiod och disputerade i) men har aldrig hört talas om detta. På vilket sätt gör socker att tumörcellerna blir värre?? Socker är ju annars egentligen inte bra för NÅGRA celler och vi behöver inte särskilt mycket socker för att fungera. Vårt sockersug är väl en kvarleva från den tid när vi samlade och jagade vår mat och därmed levde rätt fattigt och DÅ behövde det lilla socker vi kunde komma åt för att lagra i kroppen till sämre tider. Tyvärr har inte det här suget följt med industrialismens evolution alls utan hänger kvar envist och gör att vi gärna stoppar handen i kakburken ter gånger, eller tar en bit choklad..... ;-)
Men du är stark och jag tror säkert du kan kämpa dig igenom detta med maten också. Det är ju trots allt för en "god sak". Och den 21 oktober låter väl som ett bra datum. Man ska altid ha mål och delmål. :-)
MEGAKRAMAR från oss alla!!!!! (nu är vi tillbaks hemma igen efter vår Sverigetur så nu kommer jag bli bättre på att kommentera och att svara på kommentarer på egna bloggen....)

Anne sa...

Det värmer mig att höra din energi och din optimism. Definitivt, till din födelsedag så ska du vara friskförklarad! Inga frågor på det härifrån, så ska det bli. Det ska bli din födelsedagspresent.
Sakta men säkert kan du verkligen börja se slutet på alla behandlingar nu, du skrev lite i inlägget om hur många du har kvar av de olika sorterna.
Jag hejar som vanligt på dig! MAssor med kramar

Lotta K sa...

Saltistjejen, vad intressant att du aldrig har hört talas om socker vs cancerceller... Det är något många cancerpatienter läser om på nätet, ibland sägs det tom med att läkare undanhåller detta för sina patienter. Jag har träffat flera som varit jätterädda att äta choklad eller tårta. Min doktor säger precis som du, socker är inte nyttigt i allmänhet, men inte sämre för cancerceller än för andra celler.

Taina sa...

Härligt med den attityden!

Kramar från CT