Soppa är både nyttigt och gott, säger de som vet. Enligt Charlotta på Matrepubliken.se är soppan godast dagen efter man har gjort den, så därför gjorde jag mig till alldeles väldigt igår eftermiddag och gjorde soppan samtidigt som jag höll på att rådda med kardemummabullarna (se inlägget nedan). Ribollita betyder tydligen "koka igen" på italienska så det var det jag gjorde till lunchen idag. Eller, koka och koka var väl att ta i. Jag mikrade soppan.
Ribollita
4 portioner
Olivolja
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 morötter
1 selleristjälk
500 g krossade tomater
100 g savojkål
1 burk cannellinibönor
1 l grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar och en gnutta socker
timjan, oregano
Servera med gott bröd, parmesanost och olivolja
Hacka lök och vitlök, skiva morötterna och sellerin och skär savojkålen i grova bitar.
Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs grönsakerna i några minuter. häll i tomaterna, krydda med timjan och oregano och låt det sjuda utan lock i några minuter.
Lägg i savojkålen och tillsätt buljongen.
Låt det sjuda i en kvart till.
Häll av spadet från bönorna och häll i dem i soppan.
Salta och peppra och tillsätt en nypa socker.
Låt soppan stå i kylskåpet över natten (om du har tid).
Det här är Johans soppa. det skulle aldrig falla mig in att ha parmesan i min mat.Ribollita
4 portioner
Olivolja
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 morötter
1 selleristjälk
500 g krossade tomater
100 g savojkål
1 burk cannellinibönor
1 l grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar och en gnutta socker
timjan, oregano
Servera med gott bröd, parmesanost och olivolja
Hacka lök och vitlök, skiva morötterna och sellerin och skär savojkålen i grova bitar.
Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs grönsakerna i några minuter. häll i tomaterna, krydda med timjan och oregano och låt det sjuda utan lock i några minuter.
Lägg i savojkålen och tillsätt buljongen.
Låt det sjuda i en kvart till.
Häll av spadet från bönorna och häll i dem i soppan.
Salta och peppra och tillsätt en nypa socker.
Låt soppan stå i kylskåpet över natten (om du har tid).
Om sanningen ska fram så tyckte jag väl soppan var OK, inte mer. Jag saknade något kött-aktigt, till exempel bacon hade varit gott eller kanske ett par starka korvar skurna i slantar. Soppan får tre träslevar av fem möjliga.
3 kommentarer:
Soppa gör jag alltför sällan! Den här verkar god, ska testa! (men jag kan inte se bilderna i inlägget)
Kul att du har hittat till matrepubliken. Jag gillar hennes blogg jättemycket. Soppa är gott men man behöver faktiskt inte gilla alla recept man gör eller så kan man inse att man vill modifiera dem lite så som du gjorde då man provat receptet en gång. Det är många recept som jag inte lagar om för att de var helt ok men inga superhöjdare.
Kram!
kul att du provade soppan! låter intressant att ha i korv - själv äter jag ju inte så mycket kött, men om du provar får du gärna höra av dig och berätta hur det blev!
hoppas du får en fin dag!
charlotta
Skicka en kommentar