2011-03-25

Mer ViktVäktarmat

När jag ändå håller på så kan jag ju lägga in ett till recept!

Salmon Burgers with Peach Salsa
PointsPlus™ Value: 5, Servings: 4


Ingredients:
2 large peaches, diced
1 small jalapeno pepper(s), cored, seeded and finely chopped
1 tsp fresh lemon juice
1 1/2 tsp sugar
1/8 tsp table salt
2 Tbsp cilantro, fresh, chopped

Burgers:
14 3/4 oz canned salmon, red, drained, broken into small chunks (se bild nedan)
1 medium scallion(s), finely chopped
2 1/2 tsp lemon zest
1 large egg(s), beaten
1/4 tsp black pepper
3 1/2 Tbsp dried bread crumbs, whole-wheat variety

Instructions:
1. To prepare salsa, combine peaches, jalapeno and lemon juice in a medium bowl; add sugar and mix well. Stir in salt and cilantro and toss gently to mix; set aside.
2. Preheat grill.
3. To prepare burgers, place salmon in a medium bowl and mash salmon bones with the back of a fork. Add scallion, lemon zest, egg, pepper and bread crumbs; mix well. Shape salmon mixture into four 1-inch-thick patties.
4. Gently place burgers in a grill basket or on a grill rack and grill at medium-high heat for 3 to 5 minutes. Flip burgers and grill until golden brown on both sides, about 3 minutes more. Serve salmon burgers with peach salsa on the side. Yields 1 burger and about 1/2 cup of salsa per serving.

Notes
The burgers can be broiled instead of grilled: Coat a broiler rack with cooking spray, preheat broiler and broil 4 inches from the heat for 2 to 3 minutes per side.

Som ni ser åt vi ris till, gjorde dubbel sats häromdagen så det var bara att värma på. Vi använde den här laxen på burk...


...och det ska jag inte göra igen! Det var massor av ben i den och ni som känner mig vet hur jag reagerar på fiskben! Jag+fisk med ben: katastrof!
Njutningen av att äta förtas liksom när jag sitter och väntar på att det ska komma ett ben. Även om man rensar och rensar så KAN ju ett litet ben smita igenom och det får såklart jag (fast igår gick det bra, ingen fick något ben i sin mat)!
Nåväl. Nästa gång vi gör detta ska jag steka på riktiga laxkotletter eller liknande och mosa med gaffel så är jag säker på att det inte finns några ben. Dessutom luktade burklaxen konstigt, bara en sån sak.

Persikosalsan var mycket god, men jag tog persilja eftersom koriander inte passar min smak (det är ÄCKLIGT!). Funkar säkert att göra med både nektariner eller mango också, det ska jag göra nästa gång. Nu tycker ni väl att jag är både knäpp och konstig, men det är något med persikor som jag inte gillar riktigt. Skinnet är ju liksom... ludet. Som skinn. Det känns märkligt att bita i och tar man nektariner så slipper man ju det! Listigt.

5 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Ett tips är att tärna laxfileer riktigt fint och röra samman med lite ägg och ev ströbröd och sedan steka som pannbiffar ungefär. Det brukar bli himla gott.
Jag tycker din salsa lät supergod!Ska spara receptet och testa senare!
Kram!!!
Ps hälsa Leeloo och Neo att Tazo är ok. Inga farliga sjukdomar utan "bara" en knäskål som var på vift....

Anonym sa...

Ser gott ut, kan tänka mig att det blir en trevlig mix av sött och salt!
Haha, koriander har jag också haft väldigt svårt för, men jag blev nog "miljöskadad" under året i Indien. Började tycka det var riktigt gott...men just i detta recept låter koriandern lite missanpassad, faktiskt.

Desiree sa...

Jag provade någon gång att göra lasagne på lax på burk men C gillade den inte. Han tyckte att den smakade kattmat så det blev ingen mer burklax. Jag tror det blir godare laxfileer som Saltis säger. Antigen tärna dem fint eller köra lite hastigt i sin mixer/matberedare med lite ägg och ströbröd som gör att de håller ihop. Samma laxbiffar kan man också köra med som laxburgare.
Kram!

Sarahs sanningar sa...

Du är ju knasig! Persikor som är tokigt gott! När de är som bäst måste man äta dem över vasken då den goda fruktsaften rinner överallt...
Kram

Victoria sa...

Saltis: Skönt att veta att det inte var värre med Tazo!

Annieverse: Jag kan inte med koriander, vi åt mycket indisk hämtmat när vi bodde i England och det smakade bara koriander! Det blev liksom tillräckligt för en hel livstid...

Desiree: Hller med. Laxfilé ska jag använda i fortsättningen! Kram!

Sarah: Tss! Jag vet minsann vem som är knasig, jag! ;o) Kram!