2011-11-24

Thanksgiving

Idag är det Thanksgiving, en högtid som jag tror slår alla andra högtider här i USA. Den är mer lågmäld, inte så hetsigt kommersiell som julen, inte full av parader och fyrverkerier som fjärde juli och trädgårdar och hus är inte fulla av märkliga dekorationer, som på Halloween.

Nej - på Thanksgiving samlas familjen, man pratar och äter god mat tillsammans och bara umgås. Man kanske spelar spel, går på långpromenad i det vackra vädret eller sitter i bästa TV-soffan och tittar på amerikansk fotboll, med bordet belamrat med diverse plockmat inom bekvämt armslängds avstånd.

Den här helgen är en av de tider på året då amerikanen reser. Man har sin familj spridd runt om i landet och priserna på flyg- och tågbiljetter brukar skjuta i höjden så här års. I år verkar det som om många kommer att ta bilen, stigande bensinpriser till trots.

Till Thanksgivingtraditionen hör att när man sitter tillsammans runt det dukade bordet, går laget runt och berättar vad man är tacksam för. Det kan låta både konstlat och krystat för oss svenskar som inte har växt upp med det, men vi försöker varje Thanksgiving att formulera vad vi är tacksamma för.

Jag har mycket att känna tacksamhet för.

Min fina lilla Floridafamilj; Johan, Isak och Elias, mina underbara killar.

Sverigefamiljen; mamma, pappa och min syster Sarah med familj, Johans mamma och pappa och hans bägge bröder Per och Kalle med familjer.

Våra vänner - både i Sverige och här i USA.

Mina "webbkompisar" - alla underbara tjejer (ja, det är faktiskt bara tjejer) från hela världen som jag lärt känna via deras hemsidor på internet.

Jag är tacksam för att vi har det så bra här i Florida. Killarna trivs bra i sina respektive skolor och Johan har ett bra jobb på Microsoft. Jag har fått kontakt med många svenskar som jag umgås med via SWEA och Svenska kyrkan. Vi har ett fint hus som vi trivs i och bilar som fungerar. Vi har råd att åka bort ibland på semester. Vi har två fina, gosiga katter som självklart är en del av vår familj.

Vi lever på en plats utan krig, förtryck och förföljelser.
Man kan ha många åsikter om Amerika, både positiva och negativa. Självklart är inte det här himlen på jorden, även om det kan se ut som om man vill framställa det så. Naturligtvis finns här många fattiga, hemlösa och trasiga människor, precis som i alla andra länder. Man kan ha åsikter om landets utrikespolitik, om sociala orättvisor och de stora skillnader mellan fattig och rik.
Men för oss är det här ett bra land att leva i, och jag är tacksam för att vi har fått den chansen.

Och sist men inte minst, är jag oändligt tacksam över att jag är frisk. Det är i dagarna elva månader sedan vi fick beskedet att jag var fri från cancern som jag kämpat med i sju månaders tid, med cellgifter, operationer och ett till synes oändligt antal mediciner.
Alla vi har haft kontakt med under min sjukdomstid har varit mycket professionella och allt har gått mycket snabbt, inga väntetider på behandling eller läkarbesök.
Flera i vår familj kom hit för att hjälpa till när jag var sjuk, inte bara en utan flera gånger, och det är jag mycket tacksam för. Killarna fick komma till Sverige under sommarlovet och vara med kusiner och mor- och farföräldrar där, så Johan och jag kunde vara ensamma under den tiden som var allra jobbigast. Det är jag mycket tacksam för.
Jag fick mycket stöd av min "SWEA-familj", många ringde, skickade kort, e-post och kom och hälsade på med presenter och en liten mysig pratstund. Sådant värmer mitt hjärta när jag tänker på det.

Jag har alldeles säkert mycket mer att vara tacksam för, men det här är det som dök upp i min hjärna just nu.

Vi har alla mycket att vara tacksamma för.
Tänk till - vad är DU tacksam för i ditt liv?

- Posted using BlogPress from Victorias iPad

11 kommentarer:

Taina sa...

Vilket fint inlägg! Ja oj vad mycket jag är tacksam för här i livet. Skulle jag skriva ner allt, skuller det bli en bok...

Happy Thanksgiving!

em sa...

Har just skurit upp pumpapajen - här på landet äter vi middag tidigt.

Så trevligt att ni tagit till er tacksägelsetradionen. Det är lustigt att amerikaner som är så mycket för de stora gesterna ändå, när de blir tillfrågade, ofta säger att den lågmälda tacksägelsehelgen är deras favorithelg.

Margaretha
som har massor
att vara tacksam
för - bland annat
att mors infarkt
för en vecka se'n
var av det
lindrigare slaget.

Desiree sa...

Jättefint skrivet. Jo det är mycket man är tacksam över och det är faktiskt viktigt att ibland sätta sig ner och tänka på detta och tänka över vad man är tacksam över.
Ha en fin helg.
Kram!

Saltistjejen sa...

Vad fint du skriver Vic! jag blir helt tårögd! Och JA man borde tänka efter varje dag egentligen över vad man verkligen HAR här i livet. Jag är också tacksam för sååå mycket! Och
Och jag är såååå glad över att du är frisk!!!!!
Även min vän som jag berättade för dig om mår bra idag. Efter operationer behandlingar och annat. Det är jag också tacksam över.
Ha nu en riktigt riktigt fin Thanksgiving tillsammans med din fina fina fina familj!!!!!
Lipton o Tazo hälsar också till Neo och Leelo! :-) De säger att de tycker att de ska få extra mycket lek, god mat och lite gods nu under helgen!
Happy Thankgsiving!!!
KRAAAM!

ste-pha-nie sa...

Så fint skrivet. Det finns alla dagar något att vara tacksam för, och att ha en speciell dag där man försöker samlas för just att vara tacksam, det tycker jag också är en bra idé.
Idag är jag tacksam för vackert väder, fågelkvitter, och alla mina killar som lär äta ordentligt senare idag :)

Anonym sa...

Man har ett val i livet om man ser det lilla goda eller det stora onda.

Victoria, du är en av de som sprider gott! Det man ger, det får man tillbaka, är min tes.

Kram till dig och dina killar
Åsa

Josefina sa...

Underbart Vic! Ett inlägg som jag blir rörd av att läsa. Varför har vi inte Thanksgiving i Sverige?! Det skulle vi behöva - det gnälls för mycket i det här landet ... Stor kram.

em sa...

Josefina,
Vi har en tacksägelsedag i Sverige, den infaller mellan den åttonde och fjortonde oktober (beroende på när söndagen infaller). Det kommer nog bara an på oss själva i vilken utsträckning vi firar den.
Många tar med sig frukt och grönsaker till kyrkan den dagen, som sen delas ut till behövande i församlingen.
Margaretha

KARLAVAGNEN sa...

Mycket har jag att vara tacksam för. Och ÄR tacksam.

Härligt att ni har en trevlig helgdag!

Kram! Lurar fortfarande på var din försvunna CD skiva har tagit vägen... Tur att du har Lars Vegas... :-)

mallan sa...

Fint inlägg! Jag tycker Thanksgiving låter som en riktigt bra högtid! Den borde vi ta efter istället för Halloween.

Visst har vi mycket att vara tacksamma över och jag tror jag ska börja skriva tacksamhetsdagbok igen, varje dag.

Ska försöka knåpa ihop ett eget inlägg också.

Stor kram!

Victoria sa...

Taina: Happy Thanksgiving!

Margaretha: Skönt att höra om din mamma, jag hoppas hon mår bätte nu!

Desirée: Ja, man borde göra det oftare! Jag tror jag såg på Oprah någon gång att hon skriver tacksamhetsdagbok, jag tror det är många som gör det här. Kram!

Saltis: Vad bra att din vän är frisk, jag har tänkt på det ibland men glömt bort att fråga dig hur det gick.
Det är klart att det blev extraserveringar av tonfisk till missarna igår, dagen till ära! ;o)
Neo verkade tycka att det blev för lite gos, för han kom sättandes nu i natt och satte sig på bröstet på mig (phu, vilken klump!) och spann som en utombordsmotor, så det var bara att klia! Kram!

Ste-pha-nie: Du har absolut rätt i att alla dagar har något man ska vara tacksam för. Man borde nog tänka på det oftare.

Åsa: Jag vill säga samma om dig, vännen! Du är alltid så glad och positiv. Många kramar till er också!

Josse: Ja, vi svenskar kan vara lite väl gnälliga ibland... ;o)
Kraam!

Margaretha: Där ser man! Det visste jag inte.

Karlavagnen: Hrm, det där med att Vegas-skivan inte är borta, får jag ta tillbaka. Hittar inte den heller. Panik!!!

Mallan: Ja, det borde man faktiskt göra, skriva ner varje dag vad man är tacksam för! Det skulle alldeles säkert hjälpa om man känner sig lite nere. Kram!