2012-12-05

Recept på mumsiga saffransrutor!

Oss emellan, visst är det lite bökigt att baka lussekatter!?
Det tar tid och det ska knådas och det ska jäsas och formas till såna där krullerutter som aldrig blir riktigt som man tänkt sig.

Testa att göra saffransrutor istället, det är lätt och går fort och det är gott!!

SAFFRANSRUTOR
Ca 30 rutor

1/2 g saffran
3 dl filmjölk
1 1/2 dl vatten
1 ägg
7 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 krm salt
125 g smör
5 tsk bakpulver
2 dl russin
1 dl mandel
1 msk pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper eller smörj och bröa formen.
Häll mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke eller i matberedarens skål och
lägg i smöret skuret i tärningar..
Nyp ihop till en smulig deg, alternativt blanda i matberedaren.

Blanda filmjölken med saffran och häll i skålen liksom ägget och vattnet.
Blanda väl. Blanda i russinen.
Om man använder beredare måste det förstås göras efteråt för hand så inte kniven
skär sönder russinen.
Häll smeten i långpannan, strö över grovhackad mandel och pärlsocker och sätt in i ugnen.
Grädda ca 35 minuter eller tills brödet är torrt inuti ochh ytan har fått färg och blivit lite sprickig.

Låt brödet svalna innan det läggs upp på en skärbräda och delas i rutor eller skivor.
Det går bra att frysa det bröd som inte behövs för stunden. Det är godast färskt eller nyss tinat.

- Posted using BlogPress from my iPad

13 kommentarer:

Desiree sa...

Det här receptet ska jag absolut testa. Min bror med sin familj från Ryssland kommer hit för att fira jul hos oss i år och då kan jag bjuda på dessa saffransrutor. Tack för receptet. Såg bilden du la ut på FB och det här såg ju bara så gott ut! Godare än Lussekatter och betydligt mer saftigt.
Kram!

Saltistjejen sa...

Å detta vill jag också testa!!!!!!
MUMS!

Annika sa...

Antar att du använder buttermilk?
Kan tro att det är saftigt och urgott.
Fastän jag aldrig bakar vill jag prova detta...

Victoria sa...

Annika: Jag gjorde det här lite spontant den här gången och använde vad jag hade hemma. Det blev 2 dl sour cream och 1 dl half and half.

Anne sa...

Det här ska jag helt klart prova! Hade redan bestämt skippa bullar, det där meckiga med jäsa, baka och bla bla. Men det här låter supersmaskens. Läste din kommentar till Annika också vad gäller filmjölken. Tror du man skulle kunna smeta ner lite mandelmassa också?

Victoria sa...

Varför inte? Experimentera på och låt oss få veta tesultatet! :o)

Malin sa...

Perfekt, ska definitivt testa! Nu blir det kanske lite lucia i vårt hus ändå :)

Anne sa...

Absolut, jag återkommer med resultatet med tillägget av mandelmassa!
Ska baka i helgen då mannen är hemma, den lilla tenderar springa i kjolarna och göra det lite svårt annars.

Josefina sa...

Vilka underbart mumsiga saffransrutor det ser ut att vara. Perfekt. Och jo, det är jobbigt att stå och bolla ihop lussekatter ... KRAMAR.

PS. Har ni det lite svalare nu när det är vinter här över, eller är tempr samma?

Undrar även om man firar advent i amerikanska hem, det här med att tända ett ljus i taget etc?

*nyfiken i en strut*

Victoria sa...

Desiree: Definitivt mycket lättare än lussebullar och fort går det! Men eftersom det är bakpulverbröd måste det som blir över frysas ögonaböj, annars blir det torrt och trist.

Saltis: Gör det!! Tycker man om russin i bakverk så blir det säkert bra, men vi gillar det inte så värst här hemma och det blir superbra utan!

Josse: Jodå, lite svalare är det allt, men framför allt så har luftfuktigheten sjunkit till acceptabla nivåer. Man kan andas utan att känna ett tryck för bröstet. Underbart!
Det här med att fira advent är inget som en vanlig amerikan gör - kanske i kyrkan, de vet jag inte, men tända fyra ljus och ha adventljusstakar och sånt - det är bara vi nordbor som gör här.

Vi gick ju luciatåg på IKEA för ett par år sen och det blev stor uppståndelse - de hade aldrig sett något liknande. Men det var mycket uppskattat. Kram!

Sarahs sanningar sa...

Jag har minsann också recept på min sida, så det så!
Kram

Anonym sa...

ï»?Sure you can use free study guidestimestamp adittoTweet spanauthor img float: left; margin: 0px 7px 0px 0px; p" We thank him for his good taste and his good genesC all for free Probably about the same time heshe used the report cover and binding bar on the science project
ï»?Gantt chart represents the tasks in most modern project scheduling packagesNow Goodell's decision has replaced Carr's error in the scale of epic buffoonery of poor choices in NFL history Of the thirty-two NFL teams only four have never been to the Super Bowl at allJust days back an idea stuck my mind South Carolina's Melvin Ingram is an obvious pick for New York at No

Anne sa...

Jag vill bara sticka in nosen och säga att nu har jag bakat saffransrutorna, med mycket gott resultat. Det här receptet är en keeper som de säger här, ska definitivt spara för kommande jular då det var superlätt.
Jag modifierade det lite och duttade i smulad mandelmassa i smeten, DET tog kakan till himmelska höjder. Det kan rekommenderas för nästa gång du bakar saffransrutorna, ja om du gillar mandelmassa. Det blev dessutom lite kletigt av den i färdiga kakan ocks, som lite små kletiga grottor, vilket jag gillar.
Nästa gång ska jag ha i mer saffran, det blev lite mesig smak för mig. Den här tråd-saffrans-sorten som finns här är jag inte så van med, jag trodde den skulle vara starkare så tog nog mindre än 1/2 gram.

Summa summarum, tack för att du delade med dig av receptet. Kul att prova och jag tyckte som sagt väldigt mycket om det. Min kära man älskar saffran+mandelmassa-kombon så de här kommer gå åt känner jag.

KRAM