2014-02-25

Det var en gång en soffa.

I begynnelsen fanns en grön soffa. Tyget var mönstrat och liksom grovt i strukturen. Om det skulle vara så eller om det var en följd av flitigt användande vet jag inte. Dynorna var lösa och lämpade sig utmärkt att bygga koja med.
Den gröna soffan blev förflyttad till ett annat rum eftersom det kommit en ny soffa; i mörkt vinrött skinn, med två tillhörande snurrfåtöljer (naturligtvis även de i mörkt vinrött skinn). Den soffan hade avsevärt mycket sämre kojbyggningsmöjligheter, men den var mycket skön att ligga i. Den var förmodligen också högsta mode eftersom detta var i mitten av 70-talet.

Den vinröda soffan flyttade med tiden till Hökarängen och även till Högdalen. Den hade varit med i många år och hade inga större fel förutom att den var något nedsutten, vilket hjälpligt hade åtgärdats med en stadig skiva kartong mellan fjädrarna och dynan. Ännu var det liv i soffan!

Vid ännu en flytt bestämdes det att vinrött läder var hopplöst ute och inte skulle passa i det nya hemmet och tillsammans med ett svintungt vardagsrumsbord med metallben och massiv marmorskiva samt en hel bokhyllevägg såldes det till en ny familj och försvinner nu ur historien.

En ny soffa inhandlades på IKEA, i svart skinn. Mycket bättre. Efter ett par år i Högdalen var det dags för flytt igen, den här gången till Utlandet. Där fick soffan sällskap av två stora schabrak till soffor, kanariegula och med fågelfjädrar i kuddarna. Dessa soffor var mysiga att sitta i när de var nyfluffade men efter en kort tid av TV-tittande sjönk kuddarna ihop avsevärt samt förflyttade sig mot soffkanten. Det kan tilläggas att de gula sofforna övertogs från de tidigare husägarna för en relativt billig penning.

Alla tre sofforna följde med flytten tillbaka till Hemlandet. Efter en tid bestämdes det att kanariegula soffor med dunkuddar inte lämpade sig för en tvåbarnsfamilj där kidsen inte gjorde annat än kräktes, spillde mjölk samt kastade pyttipanna på varandra. Nya röda soffor i tyg inköptes och de bägge gula såldes. Någonstans blev det fel i planeringen så under ett antal dagar fanns det fyra soffor i vardagsrummet, vilket var en smula trångt och inte så lite besvärligt. Till slut hämtades de gula sofforna och försvann mot nya äventyr och vi önskar dem all lycka.

Den svarta skinnsoffan hängde alltjämt med och skötte sig mycket bra.

Efter ett antal år av relativ frid var det dags för ännu en flytt, denna gång till det Utland som ligger ännu längre bort än det förra Utlandet. Svart soffa och röda soffor hängde med. Knappt hade de kommit till ro förrän det skulle flyttas IGEN. Denna gången var flytten inom Utlandet men till ett avsevärt större hus, som först var mesigt beige men sedan målades glatt och soligt gult. Nu införskaffades dels en bäddsoffa av obestämbar grön nyans  (för att eventuella besökare skulle slippa sova på madrasser på golvet) samt två mörkbruna skinnsoffor.  Efter ett antal år införskaffades även två bruna fåtöljer i skinn, som man kan fälla ut benstöd på samt fälla ner ryggen så att man nästan kan ligga och kika på TV. I såna sover man utmärkt, åtminstone till runt två på natten.

Samtliga soffor har flyttats runt ett antal gånger i huset, både uppför och nedför trappor och det är förmodligen inte slut ännu. I skrivande stund står endast de bägge skinnfåtöljerna framför TVn i vardagsrummet. Den svarta samt en av de mörkbruna skinnsofforna står i "biblioteket" och den andra mörkbruna soffan står på övervåningen i spelrummet, tillsammans med den större av de röda tygsofforna. Den mindre röda soffan står i Äldste Sonens rum och tjänar mest till att slänga kläder på och bäddsoffan står i gäst/pysselrummet och har inga planer på att flytta sig.

Så långt är allt väl, men inom en snar framtid (dvs så fort Mannen i huset har piggnat på sig efter en envis förkylning) har Frun i huset bestämt att den mörkbruna skinnsoffan ska flyttas ner till "bibilioteket" för att där återförenas med sin partner. Detta görs inte i en handvändning eftersom trappan inte är flyttvänlig och soffan är tung som satan.  Den svarta skinnsoffan ska bli TVsoffa i vardagsrummet.

Den som hängt med i svängarna har nu räknat ut att i Det Gula Huset finns inte mindre än sex soffor och två fåtöljer. Det kan också tilläggas att det finns ännu en fåtölj i beige mocka som hängt med sedan innan den första Utlandsflytten. Den har fått stå ut med mycket och är inte längre så fin som den en gång var när den ägdes av Systern till Frun i huset, men hon hade å andra sidan inte några barn som kunde kräkas i den. Sedan ett par dagar står den beiga mockafåtöljden tillsammans med tillhörande fotpall i Yngste Sonens rum och är till stor belåtenhet. Tillsammans med en gosig fleecefilt används den flitigt vid TVspel.

Det var allt för denna gång.
Har ni tur kommer nästa avsnitt, "Matbord vi minns" till en dator nära dig inom en snar framtid.
Eller inte.

Ajö.

Inga kommentarer: