2008-06-24

Förvånad

När jag kokade ris till middagen idag blev riset helt perfekt, alldeles fluffigt och torrt, inget äckligt gulvitt slemmigt vatten i botten på grytan.

Jag fattar ingenting.

Ända tills jag kommer på att jag följt receptet exakt den här gången. Där ser man. Jag som tyckt att följa recept är för fjollor när man kokar ris.

Andra bloggar om:
, och .

9 kommentarer:

mallansblog sa...

Grattis! Som sagt, det gäller faktiskt att följa "receptet" när man kokar ris, hur galet det än låter. Dessutom skiljer sig olika sorter åt...

Härliga bilder från er resa!

Marianne sa...

Hihi, ja det är en konst det där med att koka ris. Antingen har man det "i fingrarna" eller så måste man följa receptet. Eller så gör man som jag: Skaffa en RISKOKARE! Bland de bättre köp jag har gjort. Man sätter på riset och sedan kan man glatt glömma bort det tills det är dags att servera. Den sätter sig på värmehållning när det är klart, så det blir inte kallt heller.

Desiree sa...

Ha ha så kan det vara ibland. Ris tycker jag inte är så himla svårt men marängerna däremot som du är en baddare på funkar inte alls fast jag tyckte att jag följde receptet noga till punkt och pricka.

Anne sa...

Hi hi, att koka ris enligt recept är för fjollor... Jag vågar bara koka ris exakt enligt recept, annars blir det bara en äcklig sörja. Jag har börjat med ett nytt trick (kanske nåt alla alltid gjort men som jag aldrig tänkt på), att lägga en osaltad vegetarisk buljongtärning i risvattnet. Blir en god smak.

Victoria sa...

Mallan: Ja, det är tydligt. Jag har oftast tagit för mycket vatten, med följd att det blir så där geggigt i botten och så får jag "sila"riset i ett durkslag...

Marianne: Jag har aldrig prövat att använda riskokare, kan kanske vara värt att kolla upp vad de kostar!?

Desiree: Du kanske har en ris-gen jag saknar och jag har en maräng-gen? Då byter jag, alla gånger! ;o)

Anne: Tsss, inte är du en fjolla heller! :o) Det var ju jag som var dum och inte gjorde dom de skrev, och så blev det som det blev också! Buljong är gott i både ris och pastavatten, fast jag brukar glömma att röra om i riset ordentligt tills tärningen har löst upp sig och då blir det liksom en klump med extrabrunt ris på ett ställe och resten blir som vanligt. Dumt.

Marianne sa...

Riskokare är inte så dyra. Några hundralappar på sin höjd. Hihi, då menar jag svenska hundralappar förstås, inte amerikanska. Om de är dyra på stormarknaden, så titta i kinamatsaffärer och liknande. Asiater är beroende av den sortens maskiner.

Victoria sa...

Marianne: Tack för tipset!

Carrie sa...

Om du inte har köpt riskokare ännu så kostar det 20-30 dollar på Target. Köp ingen avancerad riskokare, den enklaste och billigaste är lika bra som de dyraste.

Alltså, till och med min man kan laga ris med riskokaren. Det är det enda kan laga förutom.. ja, förutom ingenting.

-Från en som har lagat ris sen barnsben, i Asien

Victoria sa...

Carrie: Jag ska nog göra det, tack för tipset!