2008-10-15

Nu blev jag förbannad igen

Tittar lite förstrött på Expressens hemsida och ser att det återigen är ett herrans liv om skolmaten. Det är visst Bert Karlsson som försöker samla pluspoäng igen. Ser att det på första sidan står: "Fiskbullarna smakar livsmedel". Ja, det får man väl hoppas, kan man tycka. Naturligtvis ska det stå diskmedel, men det har visst varit lite si och så med korrekturläsningen (nu, ett par timmar senare, ser jag att det är ändrat).

Jag vet att jag har skrivit om skolmaten förut och jag var lika förbannad då. Som "gammal" mattant vet jag lite om hur det fungerar i skolköket, något som barnen tyvärr inte vet.

Drömscenariot vore såklart att varje skola hade ett eget tillagningskök, där all mat lagades till de barn som går i den skolan. Men, nu är det ju inte så. Maten får bara kosta en viss peng och då är oftast centralisering lösningen. Ett stort kök lagar mycket mat som sedan körs ut till de intilliggande skolorna som "bara" fixar sallad, bröd och annat som tillkommer. Varje skola har hundratals barn och ungdomar, ni kan ju tänka er hur mycket mat det blir! Maten läggs/hälls i kantiner eller bleck, sätts i värmeskåp och transporteras ut till mottagningsköken. Det vet ju var och en att det inte är bra att varmhålla mat för länge, den blir torr och tråkig eller geggig och kladdig och framförallt går näringsämnena förlorade ju längre man håller maten varm. För att man ska hinna få ut maten till alla skolor i tid börjar bilarna leverera maten så fort det går, ofta kommer den till mottagningsskolorna runt nio-tiotiden. Som om det inte var nog med att maten måste lagas tidigt på morgonen, varje skola har hundratals barn som naturligtvis inte alla kan äta på samma gång. Det måste ske i omgångar, vilket betyder att vissa barn får äta sin lunch så tidigt som halv elva och andra så sent som halv ett.

Jag skulle vilja se den falukorvsskiva som inte blir torr och får konstig färg av att varmhållas i så många timmar. Dessutom kan den ju inte stekas som mamma eller pappa gör hemma i stekpannan, den ligger på stora bleck och körs i ugnen och kan omöjligt få den yta och färg som barnen är vana vid hemifrån.

Självklart tycker jag också att barnen ska ha den allra bästa maten - de är vår framtid! Men att ge sig på personalen i skolmåltiden är att skälla vid fel träd. Uppvakta politikerna istället, de som bestämmer om pengarna!

Nu har jag av naturliga skäl inte sett de här beryktade programmen, därför kanske jag skulle låta bli att yttra mig om det. Men, jag vet att de som arbetar inom skolmåltiden alltid strävar efter att barnen ska få så bra mat som möjligt och de vill inget hellre än att vara stolta över sitt jobb. Att sen korkade politiker tvingar dem att snåla och spara är inte deras fel.

Förresten skulle jag vilja se Melker Andersson laga mat till 1500 barn på bara ett par timmar och få det sådär fint och bra som de verkar tro att det går att få det. Sådeså.

Andra bloggar om:
, , , , och .

5 kommentarer:

Fundersam Cecilia sa...

Haha ja det var bra skrivet av dig.Det är ju faktiskt politikerna som borde få skit istället för mattanterna.Jag ser bara på de som jobbar i köket och lagar maten i "huset" där jag jag har min tjänst.De lagar mat till hemvården,servicehuset,skolan,2 sjukhemsavdelningar (ett tag var det t o m 4 avdelningar).Hur i sjutton hinner de med det?!Jag tycker synd om personalen.De flesta av de som jobbar i köket (eller åtminstone jobbade för 2 år sedan) var riktigt bra på att laga mat och det var gott.Sen fanns det en stackare som absolut inte kunde laga mat men det är en annan historia.Förresten så klagas det mkt på sjukhusmat men jag kan definitivt inte klaga på maten jag fick då jag legat på BB.Eller också är det jag som inte är kräsen...Jösses vad flummiht det hela blev och jag som bara tyckte att du skrev bra.
Kram!!

Fritt ur hjärtat sa...

Jag hittade en väldigt bra blogg,
http://krubb.blogspot.com/
Han skrev om detta, jag lämnade en kommentar.
Ungefär sa jag, att jämföra med kattmat är uppåt väggarna galet. Man måste jämför amed annan mat!! Olika förväntningar finns på olika kök. Om jag besöker en vägkrog har jag en förväntning, MC Donalds en annan och en Gourmerestaurang ytterligare en anan (högre) förväntning.
Man borde jämföra skolaor med varandra och lyfta goda exempel!
Jag rekommenderar Krubb som jag sedan fortsatt läsa.

Lisa sa...

Skolmaten minns jag oftast med førskræckelse tyværr, men det ær sjælvklart inte mattanternas fel. I UK har ju Jamie Oliver engagerat sig i den engelska skolmaten som verkaar vara ænnu værre.

Marianne sa...

Du har helt rätt i att det är politikerna som ska ha på huden. Att barnen får så dålig mat är obegripligt. Har för mig att fångar har bättre mat än barnen ...

I stället för trista falukorvar och vad det kan vara, hade det inte varit bättre att satsa på sallader och annat som a) kan göras i skolans egna kök, b) inte behöver hållas varmt och c) behåller sin näring?

Jag har inte heller sett programmen och vet egentligen inte vad jag talar om, mer än att det är självklart i mina ögon att barnen ska ha bra mat.

Anonym sa...

Det är väl tyvärr så att det är folket i "frontlinjen" som får ta skiten - det kan vara mattanter, bankkassörskor (för hög/låg ränta, för höga avgifter), busschaufförer (försenade pga för tajta turscheman), butikspersonal (för dyr mat) som får ta skiten för saker de oftast inte kan påverka ett dyft. Man skulle önska att folk tänkte lite längre än näsan räcker innan de vräker ur sig vadsomhelst till vem som helst...