2008-12-01

Nytt försök med kroppkakor

Den som har någorlunda bra minne kommer ihåg mitt föga framgångsrika försök att åstadkomma kroppkakor för en tid sedan.

Den här gången hade jag lärt mig av mina tidigare misstag. Potatis skalades, koktes och pressades efter lunch. Fläsk och lök skars fint och stektes runt tre-tiden.
Sen var det bara att invänta själva kylningen. När klockan var runt halv sex satte jag igång, även om potatisen inte var helt kall. Detta löstes genom att sätta in de rullade kroppkakorna i kylen en stund innan de åkte ner i det kokande vattnet.

Nu kom nästa svårighet. I receptet stod det att de skulle koka i 8-10 minuter, men att de var klara när de flöt upp till ytan. Mina flöt upp efter typ två minuter blankt. Vad göra? Testade att låta de första vara i ungefär sex minuter men de liknade mest gegg, nästa omgång togs upp direkt när de flöt upp och si, det var mycket bättre!

Resultatet blev faktiskt riktigt lyckat:Lill, som varit hemma med feber idag och inte ätit något alls under dagen, klämde sex stycken och Lång åt fem stycken. Sånt gör en mamma glad.
Nu är lingonsylten slut, så innan vi kan äta upp resten måste jag ta en tur förbi IKEA och handla mer.

God natt!Andra bloggar om:
, , , , och .

2 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Härligt! Bra att de blev så lyckade denna gången! Det var urlänge sedan jag åt kroppkakor. Hm, tror jag åt pitepalt senast och även det var typ 15 år sedan eller så! Huh vad lääänge!!!! Men det är ju nästan samma sak som kroppisar fast man kokar inte potatisen innan utan river den rå.
Kramkram!

Desiree sa...

De där kroppkakorna såg jättefina ut Victoria. Mycket lyckade! Vad fint du har gjort på bloggen. Julpyntat med ett vackert foto på röda ljus. Jag gillar dina nya layout i högermarginalen med etiketter också. Hur gjorde du den? Var det svårt? Har du använt något speciellt program??