2009-09-07

Fredagstema - Empati

Inser att jag komplett glömt bort att skriva fredagens inlägg om september månads första fredagstema: Empati. Vad är egentligen empati?

Heinz Kohut, en amerikansk psykoanalytiker, skrev: “Empathy is the capacity to think and feel oneself into the inner life of another person.”

Ja, så är det ju. Man kan sätta sig in i och i viss mån känna en annan människas känslor. Begreppet EQ (Emotional Quotient eller social kompetens/ social intelligens på svenska) är ett mått på en persons förmåga när det gäller att kunna handskas med egna och andras känslor, ha relationer, motivera sig själv och vara empatisk.

Som ni vet är det inga goda tider här i Florida om man har ett hus med höga lån. Många har varit tvungna att sälja eftersom de inte längre har råd att betala räntor och amorteringar. Problemet är att det är många som måste sälja, många fler än det finns köpare.

Vi har varit inne i många hus där ägarna har blivit i princip utkastade, banken har tagit över huset och gett dem ett antal dagar att ta sitt pick och pack och flytta. Vi har sett ytterdörrar med anslag från sheriffen där det står att om de visar sig i huset så blir de arresterade (lite finare uttryckt kanske). När man kommer in i huset känner man nästan hur förtvivlan och ångest dryper ur väggarna. Banken har tagit allt som är värt något; kyl/frys, tvättmaskin, mikro... Väggarna har märken av möblerkanter när flytten gått i en hast, heltäckningsmattorna är fulla med fläckar som man inte vill veta var de kommit ifrån. Kvarlämnade gamla kläder och gosedjur ligger på golvet, i väggarna ser man hål efter borttagna TV-apparater och högtalaranläggningar.

Medsamma jag kommer in i ett sånt rum kan jag nästan se dem som bott där innan, hur de kände när de till sist insåg att det inte gick längre, de kunde inte bo kvar i huset.
De oroar sig för vart de ska ta vägen, att barnen måste byta skola, vad grannarna ska säga, att det inte finns jobb...

Det är tragiskt. Och jag känner med dem.
................................

Som vanligt finns samtliga teman för månaden längre ner i vänsterkolumnen och det är Mais oui som står för dem i september.

3 kommentarer:

Annika sa...

USCH JA!!
jag med, jag känner såååå för alla som tvingats lämna sina hus för foreclosure...
Precis som du kan jag inte låta bli att reagera, och att undra, undra...
Kram!

annieverse sa...

Ja fy. Jag blir lite kallsvettig när jag tänker på det. Samtidigt som man nog inte kan sätta sig in i paniken/skräcken/sorgen till fullo - om man inte hamnar i samma situation själv.

Anna, Fair and True sa...

Usch, man känner verkligen med dem och önskar att det vore annorlunda. Sedan kan jag erkänna att jag i Sverige varit inne på Kronofogdens hemsida och kollat på vilka hus de har till försäljning där. Dvs sett om jag kan dra nytta av någon annans olycka. Men dåligt samvete får jag.