2009-10-14

Onsdagsrecept!!

Tänkte lämna ut ett par recept som kanske någon kan ha nytta av:





Müslibröd
18 stycken

Ingredienser:
2 1/2 dl mjölk
2 dl valfri müsli (alt havregryn)
50 g margarin
50 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk honung
10-11 dl vetemjöl/fullkornsvetemjöl

Gör så här:
1.Koka upp mjölk, müsli och margarin i en kastrull. Låt det svalna till fingervarmt (37 grader).
2. Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Blanda i müsliblandingen, salt, honung och nästan allt mjölet. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela i 18 bitar. Rulla ut dem till bollar och lägg dem ganska tätt på plåtar (smorda eller täckta med bakplptspapper). Nagga bullarna med en gaffel. Låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
4. Värm ugnen till 225 grader.
5. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter och låt sen svalna på galler under bakduk.

Det här receptet är ju för er lyckostar som har färsk jäst. Vi stackare som får förlita oss på torrjäst blandar jästen i mjölet i bunke och låter müsliblandingen vara något varmare än fingervarmt. Det blir bra det med.

Och sen har vi ett recept på vegetariska burgare, som jag gjorde förra veckan. De blev faktiskt rätt så bra, fast det var inget mina barn gillade så det får bli jag och J som får äta upp dem...
Receptet är på engelska och det är ganska långt så jag kommer icke översätta det.



Veggie Patties
It is recommended to double this recipe

Ingredients
2 ounces olive oil
3 tablespoons diced red onion
2 tablespoons diced black olives
2 tablespoons diced red bell peppers
1 teaspoon diced jalapeno
1 1/2 tablespoons diced garlic
1 tablespoon diced artichoke
4 ounces black beans, drained
4 ounces chickpeas, drained
4 ounces white beans, drained
6 ounces rolled oats
1/2 teaspoon Hungarian paprika
1/2 teaspoon chili powder
1 teaspoon dried oregano
1 tablespoon minced fresh parsley leaves
1/2 teaspoon red chili flakes
1/2 teaspoon ground cumin
1/2 teaspoon celery salt
1/4 teaspoon ground sage
2 tablespoons seasoned bread crumbs
1 egg

Directions
In a medium saute pan over medium heat, add 1-ounce olive oil and all raw vegetables except beans. Saute until translucent. Remove and cool.
Mash the beans, add veggies to beans and mix thoroughly. Process the oats and add them and all the other dry ingredients along with the egg. Thoroughly mix all ingredients and form into 4 patties, cover and refrigerate for 30 minutes.

Add 1-ounce olive oil in a sauté pan, and cook patties 2 to 3 minutes per side.
Good with some guacamole and wrapped in lettuce leaves instead of a bun.


Här kan sägas att det kan vara lite lurigt att få burgarna att hålla ihop men det avhjälps såhär: Ta en plastburk eller liknande som har lika stor diameter som du vill ha dina burgare. Ta av en bit plastfolie och klä in burkens insida med den. Lägg i en kluns burgareblanding och tryck till ordentligt med en sked så du får en burgare. Lyft ur försiktigt och plasta in burgaren ordentligt. Sen kan du lägga dem i kylskåpet så håller de ihop mycket bättre.

Inte så gott som ordentliga hamburgare av kött men intressant som omväxling.

4 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

åh så gott!!!

Desiree sa...

Bröden lät både goda och spännande de ska jag nog försöka mig på. Burgarna lät också väldans goda fast tog de inte rätt lång tid att göra burgarna? Lång ingredienslista och mycket fix men det kanske inte var så farligt eller?

Petra H sa...

Ojojoj, vilket lååångt recept på de vegetariska burgarna! Många ingredienser men kanske något för mig som har en massa olikfärgade bönor i skafferiet som jag inte kommer för mig att använda...
Kram!

anna of sweden sa...

Mums. Nu blev jag hungrig. :)