2009-10-22

Tvätta tvättmaskinen, människa!

Alldeles nyss avbröt en stor del av USA:s hemmafruar vad de gjorde, gick ut i tvättstugan, hällde i en försvarlig mängd klorinfyllt rengöringsmedel i sin tvättmaskin, satte temperaturen på "cold" och drog igång en tom maskin.

Varför det, undrar du kanske.

Jo, för alldeles nyss visades ett reportage på The Early Show på CBS att det finns drivor, högar, massor, helt enkelt skitmånga bakterier i våra tvättmaskiner. Man tvättar bort smutsen, men dödar knappt en enda bakterie. Man liksom bara späder ut dem med vattnet så bakterierna från ens underkläder hamnar på resten av kläderna i maskinen också.
De allra flesta amerikanska hem har inte tillräckligt varmt vatten för att kunna ta kål på de bakterier som finns på våra kläder.

Fräscht.

Lösningen är att ungefär efter var tredje-fjärde tvätt köra en tom maskin med kallt vatten tillsammans med en cup Klorin eller liknande för att göra ren sin tvättmaskin.

Så det gjorde även jag, alldeles nyss. Det skadar väl inte, i alla fall.

10 kommentarer:

Annika sa...

Tack Voctoria...då ska den häör housevajfen köra den metoden idag också.
DET skadar icke, som du säger!!!
Kram!!

Desiree sa...

Skönt att man slipper bekymmra sig om det problmet för våra tvättmaskiner som vi köpte här har en internal heater som värmer upp vattnet. När tvättar vittvätt så kör jag alltid sanitary programmet vilket innebär att vattnet värms upp till 75 grader celcius. Annars är det ju för snuskigt speciellt om någon i familjen varit sjuk. Fast är det inte därför så många här kör med just klorin för att få bort bakterierna?

KARLAVAGNEN sa...

Vad gör det med grundvattnet och så vidare?

Anne sa...

Usch ja, men det där tricket kan säkert hjälpa!
Annars säger jag som Desiree, det där slipper jag bekymra mig om (tur det är nånting man slipper bekymra sig om...) då vår tvättmaskin också har en internal heater. Har maskinen inte det så är det bara det varmaste kranvattnet som används för tvätt i maskinen. Men med en internal heater i maskinen så hettas vattnet upp ordentligt. I Sverige har nog alla maskiner det som standard, men här är det tvärtom. När vi köpte vår maskin på Lowes eller om det var Home Depot så tror jag att de av alla maskiner i sortimentet hade 1-2 maskiner som hade internal heater. Det är det absolut viktigaste för en maskin tycker jag, då blir det rent i alla fall eftersom vattnet som sagt hettas upp. Klorin och annat behövs inte.
Så om det ska köpas nya maskin nån gång, spendera några extra dollars på en maskin med internal heater och du är i himlen för alltid :)

Victoria sa...

Annika: Precis. Kram!

Desiree: Hm. Det är nästan så jag önskar att våra maskiner skulle gå sönder så jag fick köpa nya... Undrar om det går att sabotera dem utan att Johan märker det... ;o)

Karlavagnen: Ingen aning, men jag tror inte det gör mycket skullnad. Alla använder klorin här, det är det enda som hjälper.

Anne: Jag kanske får ta och önska mig nya maskiner i julklapp...? ;o)

Saltistjejen sa...

Yaääääck!!!!
och vi som inte ens har egen tvättmaskin utan tvättar i husets tvätstuga!!! iiih!
Fast jag vet inte. Om man tvättar i hot borde det väl för bövelen ändå ta bort baggarna???
Vad ÄR det för baggar förresten?????? Det kan man ju ockås undra. Viru dör iallafall jädrigtsnabbt så det borde inte spridas men som sagt jag undrar vad det är för bakterier?
Klorin låter inte särklt mijövänligt. Det är ju ngt som man "tog bort" i Sverige för hur länge sedan som helst. Äsch, jag vet inte. Kanske är det DÄrIFRÅN jag fått min konstigga sjuka?!? Från min rena tvätt..?! fast tja, jag vet inte riktigt vad man ska göra när man bor som i och har gemensam tvättstuga. kanske får man trösta sig med att man får ett boostat immunförvar...????
kram!

Anna, Fair and True sa...

Men miljön skadar det tyvärr...
Låter mer som skrämselpropaganda. Vi tvättar ju våra kläder allt för ofta i det moderna samhället, istället för att vädra dem.

Sedan tror jag problemet med bakterier är snarare att man tvättar för kallt i USA. Jag tycker de flesta kläder jag köpt i USA har tvättråd "cold". Eller kemtvätt.

Nilla sa...

Men fy! Inte bra för miljön...
Rengör tvättmaskinen med ättika eller citronsyra istället!

Nilla sa...

Att köra en maskin med 90-95 grader är bra att göra då och då. Jag brukar ta handdukar eller lakan.
(men jag vet att många tvättmaskiner i USA är dåliga. i alla fall den som min au-pair-familj hade. Det var som en taggig skruv mitt i den, topmatad. Inte konstigt att kläderna blev slitna...)

Marianne sa...

Ett amerikanskt problem om majoriteten av maskinerna körs på den värme som kranvattnet ger. Här har vi också "internal heater" vilket borde vara standard. För det kan inte vara bra för miljön. Prata med Johan, det kan vara värt att skaffa nya maskiner!

Kram!