2011-01-19

Nytt recept

Den här bloggen håller nästan på att förvandlas till en matblogg! Men jag är bara tvungen att dela med mig av min senaste lunch:

Kycklingfrikassé.
Alltså, ordet tycker jag låter, ja inte gott precis, utan mer gammaldags och lite halväckligt sådär. Vet inte varför jag förknippar just frikassé med att maten inte skulle vara god.
Men i alla fall. Det var supergott!!
Och här är receptet, för fyra personer och som vanligt ändrat alltefter vad jag hade och hade lust med. Mer om det efter receptet.

Det är krångligt att läsa recept om det ligger en katt på boken.

Kycklingfrikassé, 4 port
från Viktväktarnas familjekokboken 2

4 kycklingfiléer a 125 gram styck
1 msk flytande margarin
1 1/2 tsk paprikapulver
3 msk mjöl
3-4 dl kycklingbuljong
2 röda paprikor
1 dl fraishe (max 8%)
1 dl lättmjölk
1 dl riven ost (max 17%)
salt och peppar

Strimla kycklingfiléerna.
Smält margarinet och rör ner paprikapulver och mjöl.
Häll på buljong.
Lägg i de råa kycklingstrimlorna och låt sjuda i ca 20 minuter (jag la på ett lock).
Strimla paprikorna och låt dem koka med de sista 5 minutrarna.
Häll på fraishe, mjölk och ost.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och broccoli.

Och nu hur jag krånglade (eftersom jag av princip inte följer recept utan vet bäst själv):
Jag hällde i fyra dl vatten och en buljongtärning utan att lösa upp den först.
Jag hade en påse med små söta paprikor i kylen, så jag använde dem istället för två stora. Totalt blev det nog 10-12 stycken små, som jag strimlade fint.
Jag hade en liten kladd créme fraiche som jag hade i, och så 1 dl Half&Half eftersom jag vill bli av med den (inte lika nyttigt som lättmjölk, men, men) och så vet jag inte fetthalten på vår ost som vi hade i frysen men den var säkert något fetare än 17%.
Vi hade en plastlåda med kallt ris kvar sedan vi åt kinamat häromkvällen, så det tog jag och rörde i så det blev en allt-i-ett-gryta. Finemang om man vill spara på disk, vedervärdigt om man inte gillar kladdig mat. Och så broccoli till det.


Högsta betyg från alla inblandade och jag ska aldrig mer säga att frikassé är äckligt, åtminstone inte innan jag smakat först.

2 kommentarer:

Desiree sa...

Alltid kul med nya recept. Så jag har absolut inget emot fler recept :-)
Bring it on!
Kram!

Anonym sa...

Tycker det ser jättemums ut!