2006-08-20

Att lämna och hämta...

Att lämna och hämta barn i skolan här i Weston är ett helt äventyr.

Som alla vet, så är det varmt här. Nej, inte varmt utan VARMT, förresten. Därför rör sig folk inte gärna ute när solen är uppe om det går att undvika och följden av detta blir att många av barnen i killarnas skola blir skjutsade dit. En hel del åker skolbuss också, ni vet de där gula med blinkande ljus överallt.

Nåväl. Killarnas skola har detta år börjat med något som kallas "Single point of entry", dvs det finns bara ett par ställen att ta sig in på skolan utifrån. Bilbarn, cykelbarn och gåbarn tar sig in på framsidan medan de som åker med skolbussarna kommer in på baksidan av huset eftersom bussarna inte skulle få plats bland alla bilarna.

Så, när man kommer på morgonen och ska lämna sin telning på skolan kan man välja något av följande alternativ:

1. Parkera någorlunda lagligt på gräset långt från skolan, gå hela vägen fram och tillbaka och bli svettig redan innan klockan åtta på morgonen. Inte jättelockande.

2. Parkera olagligt där det går närmare skolan, riskera P-bot men får gå en kortare sträcka och bli mindre svettig. Både bra och dåligt (dåligt om man får böter...).

3. Ställa sig i den oändliga raden av bilar som åker in på skolans område och lämnar av barnen precis utanför dörrarna och sedan köra iväg, man behöver inte bli svettig alls och behöver framför allt inte gå alls!

Vilket alternativ tror ni de flesta väljer...? Just det. Nummer tre.

Sen på eftermiddagen, finns naturligtvis också flera möjliga tillvägagångssätt.
Någon på skolan har tänkt till, så alla, jag säger alla barnen slutar klockan två. Bra om man inte vill ha ungar springande överallt hela eftermiddagen, dåligt eftersom det blir superdupertrångt när alla ska hämta samtidigt.

Alternativen som finns är som följer:

1. Man kommer långt före klockan två, typ klockan ett, och ställer sig i den kö som faktiskt redan har bildats framför dörrarna inne på skolområdet. Där står man nu, med bilen på tomgång i en timme och väntar på att barnen ska komma ut från skolan. Man pratar i telefon, läser en tidning eller bara glor rakt ut medan man väntar.

2. Man kommer något senare och ser att kön redan är så lång att den går ut på gatan, så man kör mot enkelriktat in på skolans parkering och ställer sig där och väntar på sitt barn. Fortfarande med bilen på tomgång, roande sig bäst man kan.

3. Man kommer ännu senare, inser att kön är får lång, alla platser på parkeringen är upptagna, man resignerar och ställer sig på gräset långt bort från skolan, går och blir svettig. IGEN.

Här finns dock ett fjärde alternativ:

4. Man åker fem minuter innan ungarna släpps ut, kommer till skolan runt tio över. Då har de flesta barnen redan blivit hämtade och kön är inte riktigt lika lång fram till framsidan av huset. Man har instruerat sina barn att man kommer med bilen och de måste vänta med fröken, så kommer mamma sist i kön av bilar. Rätt så bra för föräldern fast barnen blir varma och uttråkade av att behöva vänta ute i värmen.

Ungarna står nämligen klassvis och väntar med sina fröknar, ingen blir ivägsläppt hur som helst. Barnen har fått olikfärgade band att sätta på sina skolväskor, om de ska åka buss, bil, cykla eller gå, och det går INTE att ändra sig bara sådär. Det ska skickas lappar till expeditionen i förväg och det ska godkännas och jag vet inte allt. Det går inte att ringa och säga att mitt barn kan gå hem själv idag, jag hinner inte komma och hämta... Nej du, det går minsann inte an det.

Så har jag det varenda dag och det är bara att acceptera.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Vill bara säga att jag läser din blogg regelbundet och tycker det är jätterolig och intressant läsning! Så hoppas du fortsätter skriva. Hälsningar Anne (som snart flyttar från Stockholm till USA)