2009-12-05

Recept: Saffransrutor

Skulle du vilja baka något till adventsfikat men tycker det är för bökigt och tar för lång tid med lussebullar? Då har jag receptet för dig! Ett långpannebröd som går lätt att sno ihop och det behöver inte jäsa eftersom det innehåller bakpulver.
Kommentarer på receptet kommer längst ner.




Saffransrutor
ca 30 rutor


Det här behöver du:
½ gram saffran
3 dl filmjölk
1 ½ dl vatten
1 ägg
7 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 krm salt
125 g smör
5 tsk bakpulver
2 dl russin
1 dl mandel
1 msk pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper eller smörj och bröa formen.
Häll mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke eller i skålen till en matberedare.
Lägg i smöret skuret i tärningar.
Nyp ihop till en smulig deg alternativt blanda i matberedaren.
Blanda filmjölken med saffran och häll i skålen samt ägg och vatten. Blanda väl.
Blanda i russinen (om man använder matberedare får man göra detta för hand eftersom man annars skär sönder russinen med kniven).
Häll smeten i långpannan, strö över grovhackad mandel och pärlsocker, sätt in i ugnen.
Grädda ca 35 minuter eller tills det är torrt inuti och ytan fått fin färg och blivit lite sprickig.
Låt brödet svalna innan det läggs upp på skärbräda och delas i rutor.
Det går fint att frysa det bröd som inte används för stunden. Det är godast färskt eller nyss tinat.

Kommentarer: Som vanligt har jag inte precis de rätta ingredienserna utan tar mig lite friheter. Filmjölk finns ju inte här så jag tog sour cream istället, funkar bra även om smeten blev mindre lös än den ska vara, man får liksom breda ut smeten i långpannan. Vidare hoppade jag över russin eftersom ingen i familjen är sådär överdrivet förtjust i såna varken i mat eller bröd. Jag tog också mycket mer av både mandel (jag hade "slivered almonds", alltså mandel i skärvor eller vad man ska kalla det) och pärlsocker än vad som står i receptet. Det blir sånt härligt kras av mycket mandel.

Det här receptet tror jag att jag hittade i DN för många år sedan och jag gör det varje år.

6 kommentarer:

Desiree sa...

Ser jättegott ut! Det här receptet ska jag spara och prova. Det finns faktiskt fil här fast det heter buttermilk. Sedan finns det även Kefir som går utmärkt att använda. Men självklart går det ju också med gräddfil som du körde med eller yoghurt. Vill du få lite lösare konsistens nästa gång så är det bara att spä med lite vatten till rätt konsistens, funkar utmärkt. Jag har testat flera gånger. Ha en bra fortsättning på helgen.

KRam

Saltistjejen sa...

Å vad gott det verkar! Bra att det är bakpulver också eftersom jag fortfarande tycker det är lite bökigt med jästen i det här landet.
kram!

Anne sa...

Stort plus för att det är bakpulver i receptet, jag ska också spara det här. Letade faktiskt efter saffransrecept relativt nyligen då jag ville ha nåt med saffran men inte kände för lussebullar (läs jäst). Bakade då en mjuk saffranskaka av Leila (TV4 kock) jag hittade på nätet men ditt recept låter faktiskt mycket godare.
Förresten, tror aldrig jag återkom till dig. Det här är länge sen nu. Men måste ju nämna att jag gjort din tacogryta/soppa i min slowcooker och det blev väldigt gott. Jag kommer helt klart att göra det igen, både som ditt recept var men också med lite egna lägg till/dra ifrån modifikationer. Så tack!

Marianne sa...

Men vad gott och vad bra för det där kan ju en annan göra också! Du är rutexpert! Tror jag hittade dig med hallonrutorna, och nu har du saffransrutor!

Kram!

Ingrid sa...

Tack för jättebra recepttips! Det passar perfekt för mig också som inte tror jag hinner med att baka lussekatter.
Hur vet man att man bott för länge utomlands? När man glömt att det heter flagad mandel :-)) . Jag börjar också tappa svenska ord och tycker jag är lika töntig varje gång. Skönt att se att jag inte är ensam. Trevlig Lucia!

Katarina sa...

Oj, va gott det ser ut, ska se om jag kan finna lite ingredienser här på Filippinerna så det blir jul i vårt hus också... iallafall doftmässigt!

Tack för baktipset!

Jg brukar läsa din blogg, men borde kanske kommentera mera!!! Jag börjar nu!