2011-01-14

Vadnu? Makrill i tomatsås?

Som alla utlandsboende svenskar vet, så är det mycket man saknar från sitt mödernesland. Mat man tycker om och är van vid, till exempel. Marabou mjölkchoklad, färsk jäst, pärlsocker, pölsa, fiskbullar och hjortronsylt är bara några av de ting som mången utlandssvensk irrar runt i mataffär på mataffär och letar efter.
Ofta förgäves.

Vissa saker finns dock, exempelvis riktigt knäckebröd finns på Publix och även såna där små otäcka fiskar som man har i Janssons frestelse, vad de nu heter, jo ansjovis (sprats på engelska eller det otroligt lustiga Sprattus sprattus på latin) kan man hitta där om man letar ordentligt. Riktigt bra dagar har de faktiskt creme fraiche också men det är rätt dyrt och bara i fullfet version, ingen fjantlight där inte!

Annat kan man hitta på IKEAs matavdelning, till exempel prinskorv, Kalles kaviar, olika sorters godis, Västerbottenost och tunnbröd. Man lastar vagnen full med glatt hjärta och allt tunnare plånbok.

En sak som jag däremot inte hittat någonstans, är makrill i tomatsås. Det är ju en av de godaste frukostarna: två knäckemackor med makrill i tomatsås och gurka. Mmmmm...
Därför har familj och vänner som kommer över från Sverige snällt fått packa ner ett par burkar makrill så vi har kunnat få lite ordentlig frukost i oss. Tyvärr är ju burkarna förskräckligt små, så de räcker inte länge och sen står vi där igen, makrill-lösa.

Men igår, när jag vimsade runt på mitt lokala Publix och letade efter Mango chutney, hittade jag den här:


(Hey, mackarela!)

Jag blev lite försiktigt överlycklig, vågade inte riktigt tro min lycka eftersom jag flera gånger gått på en riktig nit när jag trott mig hitta något som var gott men som visade sig vara närapå oätligt.
Burken inköptes, fraktades varsamt hem och uppvisades för (den inte särskilt imponerade) familjen. När dagens frukost skulle förtäras var valet enkelt: knäckemackor med makrill och gurka! När burken öppnades fann jag mycket tomatsås (lovande, det måste vara mycket sås, annars blir det torrt och trist!) och sen tre små fiskar med skinn på, allså inte alls som makrillen jag är van vid.


På bilden är hela härligheten hälld i plastburk så det skulle bli lättare att fota.
Jag blev något skeptisk vid åsyn av skinn, men var inte sämre än att jag rådigt mosade ihop hela härligheten till det mojs som det måste vara för att få ligga på min frukostmacka.
Hm. Skinnet syntes fortfarande, som svarta bitar i röran. Man kanske skulle blunda när man äter?
Sen var det bara att modigt lassa upp på knäcket och lägga över lite gurka:

Ser riktigt lovande ut!

Och till min stora förtjusning smakade det inte alls så dumt! Neo blev som tokig när han kände doften så jag fick skrapa ur burken och mata honom med sked med den lilla tomatsås som blivit kvar.

Till denna frukostfest drack jag faktiskt isté, det trodde jag aldrig skulle hända men fick ett tips av en Swea på förra bokklubbsmötet:

Smakar riktigt gott, inte alls som kallt otäckt thé men inte heller blåbär, om det nu var nån som trodde det. Smakar mest som blandsaft faktiskt om sanningen ska fram. På baksidan kan man läsa att drickan inte innehåller någon juice alls men däremot naturliga aromämnen. Jodå. Så vill man ha blåbär får man ploppa i dem själv i glaset. Men riktigt gott ändå.

Så, nu har ni fått en fullständig redogörelse för min frukost (och jag förstår att intresseklubben har antecknat flitigt) och jag har också med glans klarat dagens mål att leverera ett foto om dagen.

Fler inlägg kommer snart till en dator nära dig.

12 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Kul att det smakade bra. Haha här blir katterna som tokiga när man öppnar en burk tonfisk. Då får de alltid smaka lite. :-)
Ha en riktigt fin helg nu!
Kram!

S w e F l o sa...

Har aldrig var it superförtjust i just makrill i tomatsås, men nu kan jag riktigt känna hur gott det faktiskt skulle vara. Herremin tid vad jag ska föräta mig i sommar unde rmina tre Sverige-veckor... Folk kommer ju tro jag inte får någon mat i amerikat...

Jenny sa...

JAG tyckte det var riktigt intressant, jag längtar också ihjäl mig efter makrill i tomatsås emellanåt :-)! Nu har vi ju inte ngn Publix här, men jag får väl tassa runt bland hyllorna med förstoringsglas och se vad den lokala affären kan erbjuda! Var hittade du burken, den såg nästan lite spansk ut, eller? Stor kram!!

Dosiss sa...

Njae, makrill i tomatsâs är väl inte min grej, mer Kalles Randiga!!! Det lär jag aldrig hitta motsvarigheten till i frankrike:(

Malin sa...

Gott med makrill! Det isteet brukar jag köpa, även samma märke i persikosmak, jättegott :)

Victoria sa...

Saltis: Missarna här gillar också tonfisk, jag köpte många burkar när det var bra pris och ger dem emellanåt (vi andra äter inte tonfisk...)Kram!

SweFlo: Precis! Man äter sånt där som är vardag för svenskar men som vi andra stackare aldrig får, typ pyttipanna och falukorv!

Jenny: Ja, det står på spanska på den, fast den är gjord i Thailand.
Kram!

Dosiss: Har faktiskt inte smakat den randiga, får testa när jag åker till Sverige i påsk!

Malin: Mina killar dricker dn med persikosmak, men jag gillar den inget vidare så jag blev glad när jag hittade den här.

Familjen Kruger i Sydafrika sa...

Hittat din blogg för ett tag sedan och sträckläste den! Grät en skvärr och skrattat mycket! Marill i tomatssås har jag hittat här i Sydafrika men vi äter den gärna på varma mackor, med ost på. Testa! Dock blev det lite fel förra gången jag handlade. Fick visst med mig två burkar makrill i olja med peri-peri istället. Inte samma sak! Alldeles för starkt! Alltså....läxan är att läsa ordentligt på burken!

Desiree sa...

Wow vilket fynd du gjorde med makrillen i tomatsås. Det ser ju precis ut som den svenska. Jag tycker själv jättemycket om just makrill i tomatsås. Här finns den också på praktisk tub som man kan bara klämma ut direkt på mackan. Jag tycker det var så att man ständigt gjorde nya fynd fast man bott flera år i USA. Det är himla kul. Creme fraiche hittade jag sällan annat än på Whole Foods i Alabama och då var det också bara fullfeta varianten. Ha ha pölsa längtade jag aldrig efter ;-)
Pärlsocker lyckades jag hitta på IKEA någon gång. Verkar dock som sortimentet på IKEA butikerna varierar mellan olika IKEA butiker samt vid olika tillfällen. Man får liksom bunkra upp med det som finns när man är där.
Kram!

mallan sa...

Jag kan tänka mig att det är mycket du saknar!

Men jag förstår inte varför det inte finns färsk jäst? Är det ingen i hela landet som bakar riktigt? Hörde av Ida att det ju inte finns i Canada heller. Jag förstår inte? Jag hade inte klarat mig utan färsk jäst... makrill däremot hade jag gärna varit utan ;)

Kram!

Annika sa...

Arizona blueberry ice tea hade jg dille på att köpa ett tag. Smakade som saft, absolut!!
Numera har jag snöat in på vitamin zero water.
Men borde nog börja köpa hem Arizona igen, för GOD är den!
Makrill kan jag avstå ifrån, men glad att du hittade och att det smakade gott.

FÄRSK JÄST FINNS!!! Iallafall här hos oss, kolla i kyldisken, töser!!
DET finns!! Safeway och Giant och Wegmans säljer färsk jäst.

Creme fraishe hittar jag här, men bara u den fullfeta versionen :-)

Alltid kul när man hittar ngt man saknar.

Kram!!

Ann-Marie sa...

Kul att du hittade "Mackarela" och att det dessutom smakade bra. Du skriver att istéet smakade blandsaft, finns det saft att köpa i affärerna, eller är det en svensk grej?

Cecilia Brock sa...

Ja alla saknar olika saker. Själv är jag gift med en man ifrån NZ och bodde där men bor sedan många år i Sverige nu. Förra året öppnade jag en webshop www.scandinavianstuff.com där jag säljer svenska saker till främst utlandssvenskar och det är verkligen roligt. Jag älskar att skicka paket till alla möjliga ställen och får de mest oväntade önskningar. Jag har skickat salta jordnötter till Singapore, potatisskalare till Fiji, Kräftskivehattar till Alaska och mängder av marabout till Saudi Arabien för att nämna några. Jag hoppas att du inte tycker att jag är fräck som skriver och "gör reklam" för mig här. Om det är något ni önskar som jag inte har så tar jag in det. Än så länge har jag inte kommit längre än till torrvaror men halvkonserver som makrill kommer i vår. Jag tar gärna emot tips på vad ni skulle vilja se i webshopen.